Справа Шеремета. Адвокат Кузьменко клопотатиме про повторне проведення слідчого експерименту

Метою слідчих дій була перевірка ходи Кузьменко, щоб порівняти її з тією, яка відображена у відеоматеріалах слідчих
Фото: hromadske.ua

Владислав Добош, адвокат лікарки та волонтерки Юлії Кузьменко, яку підозрюють у причетності до справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, заявив, що на відео матеріалів правоохоронців у ніч напередодні вбивства журналіста зафіксовано двох людей. За версією слідчих, другим був військовослужбовець Сил спецоперацій Збройних сил України, музикант Андрій Антоненко. У слідчому експерименті брала участь тільки Кузьменко.

Правоохоронці провели слідчий експеримент у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета з порушеннями. Про це 3 січня журналістам заявив адвокат підозрюваної лікарки і волонтерки Юлії Кузьменко Владислав Добош, повідомляє "Громадське".

Експеримент проводили в ніч на 3 січня на вулицях Івана Франка, В'ячеслава Липинського та Бульварно-Кудрявській.

Метою слідчих дій була перевірка ходи Кузьменко, щоб згодом порівняти її з тією, яка відображена в відеоматеріалах слідчих. Підозрювана була одягнена в те, що було, ймовірно, на ній у день, коли під машину Шеремета підклали вибухівку.

Добош заявив, що клопотатиме про повторне проведення слідчого експерименту, оскільки на відео матеріалів справи зображено, що йшло двоє людей. За версією слідчих, другою людиною, імовірно, був військовослужбовець Сил спецоперацій Збройних сил України, музикант Андрій Антоненко. Останнього привозили для участі в слідчому експерименті, але він відмовився через відсутність адвоката.

Фото: hromadske.ua

Захисник Антоненка Станіслав Кулик заявив, що його несвоєчасно повідомили про проведення слідчого експерименту.

"Когось з адвокатів повідомили за годину, мене взагалі не повідомили. Я приїхав вже по дзвінку. Андрій від безоплатного адвоката відмовився. По-друге, нам не надали можливості ознайомитися з матеріалами справи, на основі яких мають проводити експеримент", – зазначив адвокат.

Він додав, що підтримує ініціативу з проведенням експерименту, але тільки після ознайомлення з матеріалами.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, що належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили для дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того ж дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних: це медсестра одного з парашутно-десантних батальйонів Яна Дугарь (суд відправив її під домашній арешт), Антоненко (заарештовано), Кузьменко (поміщено під варту), а також подружжя Владислав та Інна Грищенки, які фігурують у справі як "особи, які володіють інформацією" (їх заарештовано в іншій справі).

Слідчі вважають, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко, Антоненка також називають організатором злочинної групи. Дугарь нібито займалася "розвідкою": шукала камери на маршруті прямування спільників.

18 грудня засідання Апеляційного суду Києва, на якому мали розглянути скаргу захисників Дугарь, перенесли на 8 січня 2020 року через брак необхідних документів.

23 грудня Апеляційний суд Києва залишив Антоненка під арештом. 24 грудня суд залишив під вартою Кузьменко.