Справа Шеремета. Адвокат Кузьменко заявив про порушення під час проведення слідчого експерименту

Адвокат Кузьменко стверджує, що експеримент слід проводити о 2.40 ночі, а не о 18.00
Фото: ЕРА

Владислав Добош, адвокат медикині та волонтерки Юлії Кузьменко, яку підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, заявив, що слідчі не дали йому можливості ознайомитися з відео, за яким вони планують проводити слідчий експеримент.

У справі про вбивство журналіста Павла Шеремета слідчі проводять слідчий експеримент із підозрюваною медикинею та волонтеркою Юлією Кузьменко. Про це 2 січня у Facebook повідомив її адвокат Владислав Добош.

"Приблизно о 17.00 я отримав на електронну пошту від [слідчого Василя] Бирка повідомлення про те, що сьогодні о 18 годині, тобто через 45 хвилин, буде проводитися слідчий експеримент. Це при тому, що вони не надали нам можливості ознайомитися з матеріалами справи, не відкрили відео, по якому мають проводити слідчий експеримент", – заявив адвокат.

Добош стверджує, що дії слідчих є незаконними. Він додав, що йому досі не надали всіх матеріалів справи, зокрема тих, що стосуються камер і самого експерименту.

Адвокат стверджує, що експеримент слід проводити о 2.40 ночі, оскільки саме такий час показано на відео з камер спостереження. Водночас Добош зазначив, що прибуде на 18.00 у МВС.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, яка належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, вчинене у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили для дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того самого дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних: це медсестра одного з парашутно-десантних батальйонів Яна Дугарь (суд відправив її під домашній арешт), військовослужбовець Сил спецоперацій Збройних сил України, музикант Андрій Антоненко (заарештовано), Кузьменко (поміщено під варту), а також подружжя Владислав та Інна Грищенки, які фігурують у справі як "особи, що володіють інформацією" (їх заарештовано в іншій справі).

Слідчі вважають, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко, Антоненка також називають організатором злочинної групи. Дугарь нібито займалася "розвідкою": шукала камери на маршруті прямування спільників.

18 грудня засідання Апеляційного суду Києва, на якому мають розглянути скаргу захисників Дугарь, перенесли на 8 січня 2020 року через відсутність необхідних документів.

23 грудня Апеляційний суд Києва залишив Антоненка під арештом24 грудня суд залишив під вартою Кузьменко.