Оголосили дату обрання прем'єр-міністра України, Трамп і Макрон хочуть бачити Росію в G8. Головне за день

Трамп і Макрон виношують ідею запросити Росію на саміт G7, повідомляють західні ЗМІ
Фото: ЕРА

"ГОРДОН" подає огляд основних подій середи, 21 серпня.

Чутки про обмін

Російські ЗМІ повідомили, що РФ може видати Україні політв'язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколу Карпюка для відбування покарання, призначеного російськими судами, на батьківщині. До списків для обміну також занесено військовополонених українських моряків. До кінця місяця Росія та Україна можуть обмінятися утримуваними особами, пише "Коммерсантъ".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав "не гнатися за сенсацією" в питанні обміну.

Політв'язня відпустили

Росія звільнила українського політв'язня Романа Терновського, якого обвинувачували у причетності до діяльності "Правого сектору", у зв'язку із завершенням строку ув'язнення.

Моряки в СІЗО

Московський міський суд залишив під вартою ще 13 українських військовополонених моряків.

Прем'єріада

Нардеп від "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що прізвище нового прем'єр-міністра України стане відоме 29 серпня, у день першого засідання парламенту IX скликання. За його словами, кілька нинішніх міністрів мають шанси зберегти портфелі.

Крок назустріч "євробляхерам"

Президент України Володимир Зеленський першого ж дня роботи Верховної Ради запропонує відкласти на три місяці введення штрафів за порушення строків розмитнення ввезених із-за кордону автомобілів. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Руслан Рябошапка.

Новий командувач

Новим командувачем Десантно-штурмових військ Збройних сил України призначено Євгена Мойсюка. Він замінить Михайла Забродського, обраного народним депутатом.

Росія і "Велика вісімка"

Президент США Дональд Трамп заявив, що у 2014 році доречно було б залишити РФ у G8. За інформацією CNN, Трамп і президент Франції Еммануель Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на пресконференції в Берліні зійшлися в думці, що повернення Росії у "Велику вісімку" було б передчасним.

Трамп скасував візит

Глава Білого дому Дональд Трамп повідомив, що відклав візит у Данію і зустріч із данською прем'єр-міністеркою Метте Фредеріксен через те, що ця країна не зацікавлена в обговоренні питання про придбання Гренландії.