Стефанчук заявив, що в команді Зеленського розглядатимуть запровадження двопалатного парламенту в Україні

Стефанчук: Змішана модель перетворила український парламент на найбільший політичний "мегамаркет"
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

За словами представника президента України Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслана Стефанчука, недоцільно зводити на одному майданчику в парламенті депутатів-мажоритарників і депутатів-списковиків, оскільки "втрачається єдність інтересів".

У команді президента України Володимира Зеленського розглядатимуть запровадження двопалатного парламенту у країні, заявив в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 12 червня, представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

"Велика біда українського парламенту – половинчастий підхід до його формування, тобто змішана система виборів. В Україні вона себе не виправдала. Будь-який мікс не дає бажаного результату. Є два шляхи: або нарізування волостей із наглядачами – тоді це мажоритарка. Або шлях політичного структурування суспільства – тоді це пропорціоналка. Цю проблему можна було вирішити шляхом запровадження двопалатного парламенту, і таке рішення було підтримано на референдумі 2000 року", заявив Стефанчук.

Він зазначив, що "це один із можливих варіантів", які розглядатимуть у команді Зеленського.

"Ми не готові сьогодні ігнорувати думку громадян, висловлену у 2000 році. Тоді було чотири питання, у тому числі про дві палати і скорочення кількості депутатів. Будь-які питання, пов'язані із представництвом народу у владі, повинні виходити з кількості виборців. Коли в нас на момент здобуття незалежності у країні було 52 мільйони людей, тоді 450 депутатів могли бути виправдані. Тому ми піднімаємо питання про необхідність перепису населення. Ми хочемо зрозуміти людський ресурс в Україні і звідси на підставі європейських норм представництва обчислити оптимальну кількість депутатів", – продовжив Стефанчук.

Представник Зеленського в Раді додав, що не говорить зараз "про конкретну концепцію". На запитання, чи може верхня палата парламенту бути утворена з депутатів, обраних за мажоритарною системою, а нижня – за пропорційною, Стефанчук відповів: "Цілком можливо, це один із варіантів".

"Коли ми зводимо на одному майданчику депутатів-мажоритарників і депутатів-списковиків, то втрачається єдність інтересів. Ми не отримуємо ні політичної структурованості, ні регіонального представництва. Змішана модель і перетворила український парламент найбільший політичний "мегамаркет"... У першу чергу, політичне структурування суспільства має здійснюватися на базі ідеології. 90% партій в Україні не мають ідеологічної основи, вони всі є партіями лідерського типу. Можу помилятися, але в Україні близько 400 партій. Але це не партійне структурування, а неправильний підхід. Це збочена система політичного марнославства, коли людина створює партію для реалізації своїх амбіцій, хтось із бізнес-інтересами: створити партію і її комусь перепродати", – сказав представник президента у Верховній Раді.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. 23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні розпочався виборчий процес.

Вибори мають відбутися за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (225 депутатів обирають за пропорційною системою і 225 – за мажоритарною), закриті партійні списки і 5-відсотковий прохідний бар'єр.