Стефанчук закликав Раду розглянути цього тижня кадрові питання, які ініціював Зеленський

Стефанчук: Я б дуже не хотів, щоб наші відносини з депутатами будувалися на взаємному несприйнятті
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Представник президента України Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук закликав депутатів цього тижня розглянути питання звільнення з посад генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра зовнішніх справ Павла Клімкіна, а також призначення главою МЗС Вадима Пристайка.

Верховна Рада не розглянула жодної ініціативи президента України Володимира Зеленського з моменту його інавгурації, заявив 18 червня на засіданні погоджувальної ради парламенту представник президента в Раді Руслан Стефанчук, передає кореспондент "ГОРДОН".

"На жаль, за період з інавгурації президента України, із 20 травня до 7 червня, парламент із внесених п'яти законопроєктів не підтримав жодної ініціативи президента, і вони вважаються відхиленими і знятими з розгляду. Таке взаємне несприйняття дає підстави шанованим авторитетам, зокрема першому президенту України Леонідові Кравчуку, стверджувати, що це має ознаки узурпації влади. Я б дуже не хотів, щоб наші подальші відносини будувалися на такому взаємному несприйнятті", – заявив Стефанчук.

Він закликав парламент знайти можливість розглянути цього тижня ініціативи президента про звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка, звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ і призначення Вадима Пристайка главою Міністерства закордонних справ України.

Стефанчук додав, що Зеленський минулого тижня також подав законопроєкти про альтернативну енергетику і про перенесення до 1 липня 2020 року старту повномасштабної моделі ринку електроенергії.

"Президент України просив би якомога швидше це врахувати", – додав Стефанчук.

22 травня Зеленський призначив колишнього голову української місії в НАТО та ексзаступника міністра закордонних справ Вадима Пристайка заступником глави Адміністрації Президента.

30 травня президент вніс у Верховну Раду подання про звільнення глави МЗС. 6 червня Рада не підтримала відставки Клімкіна.

11 червня Зеленський вніс подання про звільнення Клімкіна і призначення Пристайка на пост глави МЗС.

Зеленський також вніс до Ради подання про звільнення Луценка. Заступник глави Адміністрації Президента з правових питань Руслан Рябошапка повідомив, що у нинішнього генерального прокурора немає юридичної освіти, наявність якої є основною вимогою для цієї посади. Луценко заявив, що подання Зеленського незаконне й у Верховній Раді не набереться голосів за його відставку.