Столтенберг про вступ України і Грузії в НАТО: Росія не має права вирішувати, що мають робити її сусіди

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році
Фото: ЕРА

НАТО підтримує прагнення України і Грузії до трансатлантичної інтеграції, зазначив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Питання вступу України і Грузії в НАТО мають вирішувати винятково ці країни разом із членами Альянсу. Про це в інтерв'ю "Немецкой волне" заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

"Ми підтримуємо їхнє прагнення до трансатлантичної інтеграції, співпрацюємо з Грузією і надаємо їй допомогу у проведенні реформ. Ми підтримуємо Україну. Питання про членство цих двох країн у НАТО будуть вирішувати тільки вони самі разом із 29 членами Альянсу. Ніхто, окрім них, не зможе втрутитися в цей процес або його заблокувати. Росія не має права вирішувати, що мають робити її сусіди", – сказав він.

28 травня Столтенберг підтвердив, що Україна і Грузія є "цінними і близькими" партнерами НАТО.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

21 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон про національну безпеку. Його підтримало 248 народних депутатів. У ньому зазначено, що фундаментальними національними інтересами України є інтеграція у європейський простір, членство у Європейському союзі і НАТО.