Суд першої інстанції відмовив у позовах до ЦВК у зв'язку з ліквідацією виборчих дільниць на території РФ

Позивачі вимагали визнати протиправною постанову про ліквідацію виборчих дільниць на території РФ
Фото: ЕРА

Апеляційний адміністративний суд у Києві вважає, що позивачі не надали переконливих доказів порушення їхніх прав як виборців через ліквідацію виборчих дільниць на території РФ.

Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні чотирьох позовів, якими було оскаржено рішення ЦВК про ліквідацію виборчих дільниць на виборах президента України на території Російської Федерації, повідомила 10 січня "Опора".

Після рішення суду деякі позивачі оскаржили його в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду України. Поки що триває розгляд апеляції на рішення суду першої інстанції.

Після ліквідації виборчих дільниць на території Росії за дільницями у Фінляндії, Грузії та Казахстані закріплено 34 201 виборця.

Пов'язані з партіями "Опозиційний блок", "Наші" й ініціативою "Опозиційна платформа – За життя" позивачі вимагали визнати протиправною і недійсною постанову про ліквідацію виборчих дільниць на території РФ.

За результатами розгляду чотирьох позовів суд не виявив порушення прав позивачів. Виборці можуть оскаржити рішення виборчих комісій, якщо вони безпосередньо порушують їхні права чи інтереси у виборчому процесі. За даними адмінсуду, у матеріалах справи немає підтвердження фактів звернення виборців-позивачів або вони не надали переконливих доказів планів перебувати на території РФ у день голосування. В одному з рішень судді зазначили, що позивач замість доказів порушення його прав як виборця посилався на плани партії "Наші" висунути його кандидатом на пост президента України.

Позивачі також апелювали до збереження дипломатичних відносин між Україною та РФ і функціонування дипломатичних представництв України на території цієї держави.

31 грудня розпочалася президентська виборча кампанія в Україні. Голосування відбудеться 31 березня 2019 року.

На території Російської Федерації діяло п'ять виборчих дільниць – у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську. ЦВК 31 грудня повідомила про їх закриття.

Коментуючи закриття виборчих дільниць, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що проведення вільних і чесних українських виборів на території країни-агресора Росії неможливе.