Вибори президента України 2019. Комітет виборців повідомив про випадки незаконної агітації

Президентські вибори в Україні відбудуться 31 березня
Фото: EPA (архів)

У Києві та інших регіонах розміщено білборди з агітацією на користь нардепа від Блоку Петра Порошенка, лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна та мера Львова, лідера партії "Самопоміч" Андрія Садового без вихідних даних, що є порушенням ч. 3. ст. 59 закону про вибори, зауважили в Комітеті виборців України. Це також стосується матеріалів на користь екс-голови Служби безпеки України, лідера руху "Справедливість" Валентина Наливайченка в низці інтернет-видань.

В Україні зафіксовано перші факти незаконної передвиборчої агітації. Про це у Facebook 10 січня поінформував Комітет виборців України (КВУ).

У повідомленні зауважують, що в Києві та інших регіонах розміщено білборди з агітацією на користь нардепа від Блоку Петра Порошенка, лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна та мера Львова, лідера партії "Самопоміч" Андрія Садового без вихідних даних (установи, яка надрукувала матеріали, тиражу, інформації про відповідальних за випуск, замовників), що є порушенням ч. 3. ст. 59 закону про вибори.

"Ці білборди було розміщено за кілька місяців до початку виборчого процесу, однак після офіційної реєстрації Капліна та Садового [як кандидатів у президенти] вони вважаються передвиборчою агітацією, а тому мають розміщуватися з обмеженнями, установленими законом "Про вибори президента України". Зокрема, містити вихідні дані й оплачуватися з виборчих фондів кандидатів", – ідеться в повідомленні.

Наголошують також, що це також стосується матеріалів на користь екс-голови Служби безпеки України, лідера руху "Справедливість" Валентина Наливайченка в низці інтернет-видань.

"Імовірно, ці матеріали не були оплачені з виборчого фонду кандидата, оскільки були розміщені ще до офіційної реєстрації", – додали у КВУ.

У комітеті заявили, що кампанії проводять багато інших потенційних кандидатів у президенти України.

"Незважаючи на те, що до дня офіційної реєстрації [кандидати] формально вони не порушують норми чинного законодавства, такі дії свідчать про свідомі маніпуляції та публічну неповагу до основних принципів демократичних виборів. КВУ закликає як офіційно зареєстрованих, так і потенційних кандидатів не порушувати чинне законодавство та принципи демократичних виборів і прибрати незаконну агітацію. При цьому, якщо кандидати заявляють, що не мають відношення до вже розміщених агітаційних матеріалів, то вони мали б звернутися до суду", – ідеться в повідомленні.

Президентська виборча кампанія стартувала в Україні 31 грудня 2018 року. До 3 лютого 2019 року можна офіційно висунути кандидатів та подати документи для реєстрації, на яку виділено п'ять днів. Останнім днем реєстрації стане 8 лютого.

Передвиборчу агітацію дозволено з наступного дня після реєстрації кандидата до 24.00 29 березня.

Голосування триватиме з 8.00 до 20.00 31 березня. Офіційні результати і рішення про необхідність проведення другого туру виборів мають оголосити до 13 квітня. Другий тур виборів, у разі необхідності, відбудеться 21 квітня.

4 січня ЦВК зареєструвала першим кандидатом у президенти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, юриста Ігоря Шевченка, а 8 січня – Садового, Наливайченка, Капліна і екс-голову Аграрної партії Віталія Скоцика.