Суд призначив судово-медичне обстеження Цукуру

Адвокат стверджує, що Цукура побили
Фото: Николай Цукур / Facebook

Суд Ірпеня задовольнив клопотання адвоката заступника командира спецроти міліції "Торнадо" Миколи Цукура про медичне обстеження його підзахисного.

Суд призначив судово-медичне обстеження колишньому заступнику командира спецроти міліції "Торнадо" Миколі Цукуру. Таке рішення ухвалив слідчий суддя Ірпінського міського суду Київської області, пише "Радіо Свобода".

Рішення було ухвалено після звернення адвоката Цукура, який стверджує, що його підзахисного побили.

Суд частково задовольнив заяву адвоката про нібито незаконне утримання Цукура в місцях позбавлення волі.

7 серпня колишні бійці роти "Торнадо", які перебувають у Лук'янівському СІЗО, влаштували бунт, забарикадувавшись у камерах. Група підтримки блокувала автозаки, якими намагалися вивезти трьох екс-торнадівців.

9 серпня стало відомо, що після заворушень четверо колишніх бійців спецроти міліції "Торнадо" залишаються в Лук'янівському СІЗО, екс-командира роти Руслана Онищенка, Цукура та командира групи Анатолія Пламадялу переведено до інших пенітенціарних установ.

17 червня 2015 року в Луганській області було затримано бійців "Торнадо" разом із командиром роти Онищенком. Їх обвинуватили в незаконному позбавленні волі та викраденні місцевих жителів, тортурах, убивствах і низці інших тяжких злочинів.

Судові засідання у справі "Торнадо" відбувалися в закритому режимі. Бійці спецроти заявляли, що потерпілі та свідки, які давали проти них свідчення, є "сепаратистами і плутаються у свідченнях". Торнадівці стверджували, що справу проти них сфальсифіковано на замовлення головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Вони заявляли, що кримінальні справи з'явилися відразу після того, як бійці роти почали зупиняти потяги з контрабандним вугіллям, металом і лісом, які курсували через лінію розмежування.

7 квітня 2017 року в Оболонському районному суді Києва оголосили вирок у справі "Торнадо". За вчинення злочинів у зоні АТО вісьмом бійцям, зокрема командиру Русланові Онищенку та його заступнику Миколі Цукуру, присудили від восьми до 11 років тримання під вартою, ще чотирьом дали умовний термін.

Захист оскаржив вирок.