Суд у РФ заочно засудив Гриценка до шести років колонії

Гриценко називав свою справу політичною
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Другий західний окружний військовий суд Росії 21 лютого заочно призначив покарання у вигляді шести років колонії колишньому міністру оборони України Анатолієві Гриценку. Про це повідомляє "РИА Новости".

Політика визнали винним у публічних закликах до терактів у Росії.

Прокурор просив для Гриценка дев'ять років колонії, захист наполягав на виправданні.

Гриценка оголосили в міжнародний розшук і у квітні 2019 року заочно заарештували. У грудні 2019 року Слідчий комітет РФ передав справу до суду.

Кримінальну справу розглянули за три засідання в заочному режимі: фігурант перебуває в Україні, екстрадувати його не дозволяють українські закони й міжнародне право, зазначає агентство.

16 липня 2014 року Гриценко під час онлайн-конференції на сайті ТСН.ua закликав "пускати під укіс" російські потяги з бойовою технікою, що прямують на Донбас. "Противник зупиниться тоді, коли він зрозуміє, що втрати для нього неможливо виправити. Зараз поранені й убиті йдуть в українські родини. А вони мають іти й у російські родини також. І якщо підривають залізничне полотно і пускають під укіс наші потяги, точно так само російські потяги з бойовою технікою, яка підтягується, повинні йти під укіс. Потрібно діяти на території Російської Федерації. Війна – значить війна всіма доступними засобами", – заявив ексміністр.

В ефірі "112 Україна" 2 липня 2017 року, коментуючи вбивство в Києві розвідника Максима Шаповала, політик заявив, що на дії РФ потрібно відповідати аналогічно. "На кожну таку машину, яка злетіла в повітря в Києві або Маріуполі, має по дві злетіти десь у Таганрозі або Москві. Тоді це буде переконливо", – сказав він.

Гриценко був міністром оборони України з 2005-го до 2007 року. Кандидат у президенти України у 2010-му, 2014-му, 2019 роках.

Він стверджував, що порушення кримінальної справи і заочний арешт у РФ продиктовані "виключно політичними мотивами".