Суд відмовився усунути з посади співробітника Нацполіції Серединського, підозрюваного у злочинах на Майдані

Бійців "Беркуту" обвинувачують у розстрілі демонстрантів, а Серединського – у координації їхніх дій
Фото: ЕРА

Заступника начальника департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Анатолія Серединського підозрюють у координації дій спецпідрозділів "Беркут" під час Євромайдану. Суд відмовився звільнити його з посади.

У суботу, 7 жовтня, суддя Печерського районного суду Тетяна Остапчук залишила без задоволення клопотання прокуратури про усунення з посади підозрюваного у причетності до злочинів під час Майдану колишнього чиновника міністерства внутрішніх справ, заступника начальника департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Анатолія Серединського. Про це повідомляє "Тиждень".

Під час судового засідання Серединський заявив, що його перевели на роботу до поліції охорони, щоб уникнути можливого спілкування з його безпосереднім керівником та іншим підозрюваним у справі Майдану Ігорем Бабичем, який зараз очолює департамент превентивної діяльності Нацполіції. 

За словами прокурора Олександра Ковальчука, наразі не надано жодних документів, що підтверджують переведення Серединського до іншого департаменту поліції.

Ковальчук також повідомив, що українське законодавство передбачає можливість клопотати тільки про усунення певної особи з посади, а не з роботи у певній установі загалом, тому неможливо вимагати звільнення Серединського з Нацполіції.

Серединського підозрюють у координації дій та сприянні спецпідрозділу "Беркут" під час Євромайдану у 2013–2014 роках. 5 жовтня Печерський районний суд Києва призначив йому запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які призвели до зміни влади. У цей час мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). Екс-генпрокурор Віталій Ярема заявляв, що лише з 18 до 20 лютого 2014 року було вбито 77 протестувальників, приблизно 700 осіб дістало поранення.

Про підозру у причетності до розстрілів повідомлено 26 бійців роти спецпризначення "Беркут", із них п'ятьох заарештовано. Це Олександр Маринченко, Сергій Тамтура, Олег Янішевський, Павло Аброськін і Сергій Зінченко.

В організуванні розстрілу обвинувачують колишнього президента Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується у Російській Федерації і аннексованому нею Криму.