Судову реформу, найімовірніше, буде провалено і ми отримаємо старих суддів у нових судах – юрист Маселко

Маселко: Ми дійсно бачили онлайн-трансляції. Але стрижневі питання завжди вирішували за зачиненими дверима
Фото: Ukrainian Bar Association / Facebook

Із 30 суддів, які дістали негативні висновки громадськості, 25 точно пройшли до Верховного Суду, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Відкритість конкурсу до Верховного Суду виявилася фіктивною. Про це виданню "ГОРДОН" заявив член Громадської ради доброчесності (ГРД) і голова Ради громадського контролю при НАБУ Роман Маселко, коментуючи повідомлення Вищої ради правосуддя щодо передавання на підпис президентові України Петру Порошенку подання про призначення 111 суддів Верховного суду.

"Моя оцінка конкурсу вкрай негативна. Його суть зводилася до оновлення судів, коли негідники, люди, до яких є претензії у суспільства, мали піти. Цей перший етап був найважливішим. Від його підсумків залежить, чи буде довіра до подальшої реформи і довіра до всієї судової системи. І цей перший крок засвідчив, що, найімовірніше, реформу буде провалено, і як результат ми отримаємо старих суддів у нових судах. Можливо 10% зайдуть зі сторони, і ще звільнять 10% від тих, до кого є претензії", – зазначив співрозмовник. 

За його словами, особливу тривогу викликає той факт, що Вища рада правосуддя (ВРП) не прислухалася до думки громадськості. 

"111 суддів оголошено переможцями. Із 120 кандидатів тільки двох знято з конкурсу, ще щодо сімох рішення відклали на невизначений термін. Знято всього одного суддю, стосовно якого ми зробили негативний висновок. А до числа семи потрапила Вікторія Мацедонська. Суддя, яка у часи Майдану відмовилася забороняти мирні зібрання і ще написала окрему думку, чому такі рішення незаконні. Вона єдина тоді знайшла в собі сили висловитися публічно. До неї знайшли якісь претензії, ми не знаємо, чому її не призначили. А, наприклад, суддя Олександр Золотников, який забороняв мирні зібрання і збрехав у декларації доброчесності, пройшов до Верховного Суду. Не знаю, як це можна пояснити перед наступною річницею Майдану. Такі факти дискредитують цей конкурс повністю", – розповів Маселко.

Він зазначив, що сумнівається у доцільності подальшої участі представників громадськості у процесі добору суддів.

"Важливим елементом конкурсу була відкритість. Ми дійсно бачили онлайн-трансляції. Начебто відкрито. Але стрижневі питання завжди вирішували  за зачиненими дверима. Голосування проводили таємно для нас. Ніхто не знає, хто і за кого голосував, ніхто не знає мотивів того чи того рішення. По суті, відкритість виявилася фіктивною. Нам продемонстрували тільки те, що не особливо впливає на процес ухвалення рішень, а головне приховали. У результаті з 30 суддів, які дістали негативні висновки ГРД, тільки одного погодилися зняти. А 25 суддів уже точно пройшли до Верховного Суду. Тоді який сенс роботи громадськості? Нею просто прикриваються. Такі мої враження, ми зберемося, обміркуємо, чи варто продовжувати подальшу роботу, і зробимо офіційну заяву", – повідомив юрист.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів України визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. Інформацію про цих кандидатів ВСП розглядала з 14 до 25 вересня, і сьогодні, 29 вересня, рекомендувала президентові України Петру Порошенку 111 кандидатів для призначення на посади суддів Верховного Суду.

Учасники конкурсу пройшли професійні і психологічні тести, перевірки Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Громадської ради доброчесності.

31 липня посольство США в Україні заявило, що доброчесність деяких переможців конкурсу підлягає сумнівам.