Тетерук назвав помилкою публікацію указу президента, який ввів у дію рішення РНБО про необхідність установити воєнний стан на 60 діб

Тетерук: Ситуація є прикрою помилкою
Фото: Андрій Тетерук / Facebook

Нардеп від "Народного фронту", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Андрій Тетерук заявив, що воєнний стан у 10 областях України буде введено з 14.00 26 листопада після публікації відповідного закону в газеті "Голос України".

Нардеп від "Народного фронту", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Андрій Тетерук заявив в ефірі каналу "112 Україна", що газета "Урядовий кур'єр" помилково опублікувала указ президента, яким вводять у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про необхідність запровадити воєнний стан на 60 діб.

"Ситуація з публікацією [указу] про 60 діб є прикрою помилкою, тому що було опубліковано той указ президента, який готувався до затвердження Верховною Радою. Він не був затверджений Верховною Радою. Натомість ми вчора у Верховній Раді під час голосування прийняли указ президента, яким встановлюється уведення режиму воєнного стану на 30 діб – з 14.00 26 листопада до 26 грудня 2018 року", – зазначив він, додавши, що "Урядовий кур'єр" виправить помилку.

Тетерук запевнив, що Рада проголосувала за введення воєнного стану з 26 листопада, хоча президент говорив про 28 листопада.

Про те, що "Урядовий кур'єр" опублікував указ президента №390 помилково, заявила віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Вияснили. Помилково надруковано, відповідальні будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Оголошення про спростування буде надруковано. Даний указ узагалі скасовано. У завтрашньому випуску буде оприлюднено закон і відповідний указ", – написала вона у Facebook.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм також зазначив, що сталася помилка і її виправлять.

Він заявив, що воєнний стан Рада ввела в 10 областях із 28 листопада 2018 року.

Нардеп від "Народного фронту" Вікторія Сюмар наголосила, що в "Урядовому кур'єрі" розміщено тільки указ президента, який вводить у дію рішення РНБО. Вона додала, що указ про введення воєнного стану на 30 діб і закон, який цей указ стверджує, будуть опубліковані завтра, 28 листопада.

26 листопада Рада нацбезпеки та оборони запропонувала президенту ввести воєнний стан на 60 діб. Порошенко виніс це питання на розгляд Верховної Ради, але пізніше уточнив, що ВС потрібно ввести на місяць. За такі зміни до указу глави держави виступали фракції "Народний фронт", Радикальна партія і "Батьківщина". Проект закону про затвердження указу президента України про введення ВС у 10 областях України на 30 діб підтримало 276 нардепів. Закон у "Голосі України" (газета Верховної Ради) поки не опублікували. Указ президента про введення ВС набуває чинності одночасно із законом.

Згідно з оновленим текстом указу на сайті парламенту, передбачено ввести особливий режим із 16.00 26 листопада 2018 року до 16.00 26 грудня. Водночас Порошенко заявляв, що запропонує парламенту ввести ВС із 9.00 28 листопада. Передбачають, що його введуть у таких областях: Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Необхідність введення воєнного стану виникла у зв'язку з тим, що 25 листопада РФ захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. По кораблях відкривали вогонь. За даними ВМС України, троє українських військовослужбовців дістали поранення.

За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, всього на захоплених кораблях було 23 військових. Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявляла, що російські прикордонники затримали 24 українських моряків. ЗМІ опублікували прізвища 22 захоплених РФ українських моряків.