Тимошенко: Імпорт електроенергії з РФ суперечить інтересам України

Юлія Тимошенко: Вікно можливостей використовується для того, щоб знищити останній національний потенціал нашої держави
Фото: Юлія Тимошенко / Facebook

Купувати електроенергію в Росії всупереч санкціям – це дії проти України, вважає лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Імпорт електроенергії з Росії є неприпустимим, оскільки він працює проти інтересів України, заявила лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, коментуючи "Обозревателю" поправку, ухвалену за ініціативою голови комітету Верховної Ради з енергетики, нардепа від "Слуги народу" Андрія Геруса, яка відкрила цей імпорт.

"Я хочу сказати, що це категорично недопустимо. І сьогодні на комітеті я також сказала, що Росія має вдвічі більше потужностей по генерації електроенергії, ніж Україна сьогодні споживає. І тому брати перетоки з Російської Федерації зараз, коли в нас достатньо власної електроенергії, просто її купувати, всупереч санкціям, які застосовані проти Російської Федерації, – це просто діє проти України. І мене хвилює, що це вже стає системою", – сказала Тимошенко.

Вона переконана, що законодавчі ініціативи Геруса спрямовані "на руйнування промислового потенціалу України".

"Вікно можливостей, яке відкрите зараз перед країною, використовується не для того, щоб відновити економіку, зробити заможнішими українців, підтримати наші українські підприємства, відродити Україну. А це вікно можливостей використовується для того, щоб знищити останній національний потенціал нашої держави", – заявила голова фракції "Батьківщина".

Імпорт із РФ після чотирирічної перерви став можливим унаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був голова комітету Ради з енергетики Андрій Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правку Геруса внесено з порушенням регламенту роботи Ради.

"Українські новини" 2 жовтня повідомили, що перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту було відображено на сайті НЕК "Укренерго" 1 жовтня. За інформацією джерела агентства на ринку, імпортером є пов'язана з бізнесменом Ігорем Коломойським компанія "Юнайтед Енерджі". За першу половину жовтня, згідно з даними "Укренерго", обсяг імпорту російської електроенергії зріс майже удвічі – із 2,4 млн кВт-год на добу до 4,5 млн кВт-год на добу.