"Товариші папуаси". Опубліковано нову частину ймовірних записів розмов Гончарука. Відео

На новому записі нібито Гончарук та інші чиновники обговорюють тариф на газ

Фото: kmu.gov.ua

17 січня на YouTube-каналі під назвою "Стенограма наради" опублікували аудіо, де розмовляють люди з голосами, схожими на голоси прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, міністра економіки Тимофія Милованова, міністерки регіонального розвитку Олени Бабак, міністра енергетики Олексія Оржеля, заступника міністра фінансів Василя Шкуракова і голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва. Запис на YouTube доступний за посиланням, першою про нові записи повідомила "Страна" 24 січня.

Аудіо нібито записано у вересні 2019 року в кабінеті Гончарука. На ньому люди обговорюють тарифи на газ. Людина з голосом, схожим на Оржеля, запропонувала переконати МВФ відкласти відмову від покладання соціальних зобов'язань уже після завершення опалювального сезону.

Чоловік із голосом, схожим на Коболєва, запропонував іншу схему – щоб міста купували газ наперед коштом поворотної фінансової допомоги. Жінка з голосом, схожим на Бабак, відповіла, що доведеться змінювати Бюджетний кодекс і брати гроші на цю схему з бюджету розвитку.

Чоловік із голосом, схожим на Гончарука, засумнівався, що МВФ погодиться на такі маніпуляції з Бюджетним кодексом. "Дуже проста історія. Розповідають казки. Але якби ти був на їхньому місці, то сказав би "товариші папуаси", – сказав він.

Людина з голосом, схожим на Оржеля, сказала, що в підсумку цієї зустрічі "з'явилося завдання відпрацювати по місцевих радах, щоб використовувати їх для закупівлі газу на зараз на опалювальний період".

15–16 січня YouTube-канал "Как обмануть президента" оприлюднив аудіозаписи розмов, які нібито відбулися між Гончаруком, міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою, головою Національного банку України Яковом Смолієм та його заступницею Катериною Рожковою. Людина з голосом, схожим на голос Гончарука, на записах визнала, що вона "абсолютний профан в економіці", а у президента Володимира Зеленського "дуже примітивне розуміння економічних процесів".

У Кабміні не підтвердили справжності записів прослуховування.

Президент України 17 січня доручив правоохоронцям протягом двох тижнів з'ясувати, хто причетний до появи "плівок Гончарука".

Прослуховування в кабінеті Гончарука розслідує СБУ.

17 січня прем'єр-міністр заявив, що написав заяву про відставку і передав її президенту із правом подання в парламент, щоб "забрати будь-які сумніви поваги та довіри до глави держави". Гончарук пояснив, що заяву про відставку, яку він передав Зеленському, написано на ім'я спікера Верховної Ради і президент може передати документ до Ради у будь-який момент.

Згідно із законом про Кабмін, прем'єр-міністр мав подати заяву до Ради, а не президенту.

Зеленський на зустрічі з Гончаруком оголосив, що дає уряду шанс попрацювати ще, і попросив Гончарука до 4 лютого підготувати проміжний звіт про роботу Кабміну.

17 січня канал "Как обмануть президента" в YouTube було видалено разом з усіма відео.