"Товариство колективного геморою". Рахманін розкритикував оновлення тристоронньої контактної групи в Мінську. Відео

Рахманін: Змушений покаятися. Як, власне, і вся наша фракція, я недооцінював, який тонкий політик Володимир Зеленський
Скріншот: editor GORDON / YouTube

Голова парламентської фракції "Голос" Сергій Рахманін на позачерговому засіданні Верховної Ради 7 травня розкритикував рішення Офісу президента оновити склад тристоронньої контактної групи, яка в Мінську проводить перемовини щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. У неї тепер увійдуть депутати і представники міністерств. Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", Рахманін розкритикував заяву керівника Офісу президента Андрія Єрмака, що Україна чекає від РФ дзеркальних кроків. "Що це означає? Якщо люди з аналогічними посадами увійдуть до складу ТКГ, то ми отримаємо яскраву галерею персон, які знаходяться в санкційному українському списку", – сказав депутат. Як приклад він навів депутатів Держдуми РФ Леоніда Слуцького і Леоніда Калашникова, які часто роблять антиукраїнські заяви. "Змушений покаятися. Як, власне, і вся наша фракція, я недооцінював, який тонкий політик [президент] Володимир Зеленський... Я пропоную, щоб не було жодних ілюзій, віддати належне мудрості президента і перейменувати ТКГ у "товариство колективного геморою", – сказав Рахманін.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. На перемовинах у Мінську присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

Українську делегацію на перемовинах у Мінську очолює експрезидент Леонід Кучма.

4 травня Офіс президента повідомив, що заступником Кучми у групі призначили віцепрем'єра – міністра з питань тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова.

"Також ми додаємо до представництва в кожній підгрупі представників відповідних міністерств на рівні не нижче за заступника міністра, також додаємо представників парламенту. Так, декілька керівників профільних комітетів також будуть залучені до цієї роботи", – повідомив Єрмак.

Пізніше він уточнив, що в такий спосіб Офіс президента хоче перезавантажити роботу тристоронньої контактної групи, щоб прискорити мінський процес.