Трохимець зареєстрував петицію до президента про скасування поправки, що дозволяє імпорт електроенергії із РФ

Олександр Трохимець: Давайте підтримаємо петицію, зберемо 25 000 підписів і будемо рухатися в енергетичному питанні все-таки до Європи!
Фото: delo.ua

Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець заявив, що вирішив "допомогти виправити помилку" нардепу від "Слуги народу", голові енергетичного комітету Ради Андрієві Герусу, і звернувся до президента України із проханням скасувати внесену Герусом поправку, через яку став можливим імпорт електроенергії з Росії в Україну.

Президент України Володимир Зеленський повинен скасувати поправку, яку ініціював голова енергетичного комітету Ради Андрій Герус і через яку став можливий імпорт електроенергії з Росії. Про це написав сьогодні у своєму Facebook юрист, керівний партнер правової групи "Трохимець і партнери", президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

"Я тут вирішив допомогти своєму старому другові Андрію Герусу виправити свою помилку. Помилка в тому, що він протягнув #ВосьмуПравкуГеруса, якою відкрив вільний імпорт електроенергії з Росії! Я зареєстрував петицію до президента Володимира Зеленського, щоб той терміново вніс законопроєкт, яким би виправив результат самодіяльності Геруса. Заодно хай Андрій Михайлович в Офісі президента розкаже, яка ж така необхідність була в такому турборежимі протягувати цю правку! Давайте підтримаємо петицію, зберемо 25 000 підписів і будемо рухатися в енергетичному питанні все-таки до Європи!" – написав Трохимець.

У тексті петиції, опублікованій на сайті президента, указано, що подана Андрієм Герусом поправка до законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" суперечить зобов'язанням України перед ЄС.

"Дана правка суперечить міжнародним зобов'язанням, узятим на себе Україною в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Однак народний депутат Герус Андрій Михайлович із трибуни заявив, що така норма є дискримінаційною і має бути виключена з українського законодавства, про що він повідомив представників Енергетичного співтовариства, а останні нібито погодилися з його твердженням. Такі дії народного депутата України Геруса Андрія Михайловича є грубим порушенням регламенту Верховної Ради України та міжнародних зобов'язань України, що закріплені в Угоді про асоціацію України та ЄС", – указано у зверненні до президента.

"Українські новини" 2 жовтня повідомили, що перше доправлення електроенергії з Росії в режимі імпорту було відображено на сайті НЕК "Укренерго" 1 жовтня. За інформацією джерела агентства на ринку, імпортером була пов'язана з бізнесменом Ігорем Коломойським компанія "Юнайтед Енерджі".

За даними "Українських новин", імпорт із РФ після чотирирічної перерви став можливий після внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", яку пролобіював голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус. За його версією, імпорт мали здійснювати з Білорусі, проте 1 жовтня компанія "Юнайтед Енерджі" почала імпорт електроенергії із РФ.