Центрвиборчком України відмовив комуністам у реєстрації кандидатів на парламентських виборах

Дострокові вибори у Верховну Раду відбудуться 21 липня
Фото: ЕРА

Станом на 22 червня в Україні зареєстровано 2693 кандидатів у народні депутати, зазначили у Центральній виборчій комісії.

Центральна виборча комісія (ЦВК) України відмовилася реєструвати список кандидатів від Комуністичної партії України (КПУ) на дострокових виборах у Верховну Раду. Про це ЦВК повідомила 22 червня "Українській правді".

"Комісія відмовила в реєстрації кандидатів у нардепи, включених до виборчого списку Комуністичної партії України, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України", – сказали в Центрвиборчкомі.

У відомстві зазначили, що станом на 22 червня в одномандатних виборчих округах зареєстровано 1380 кандидатів у нардепи і 1313 кандидатів, внесених до списків 10 політичних партій у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

У грудні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва заборонив діяльність Компартії України. 15 січня 2016 року в Київському апеляційному адміністративному суді було відкрито провадження за апеляційною скаргою КПУ, розгляд справи триває досі. В Міністерстві юстиції України повідомляли, що поки рішення суду про заборону не набуло чинності, Компартія може продовжувати свою діяльність.

21 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. 23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні розпочався виборчий процес.