Тука про візовий режим із Росією: Уважаю недоцільним педалювати це питання доти, доки фахівці не розкажуть про наслідки для України

Тука: Я досі не чув професійних коментарів від Міністерства закордонних справ і Міністерства економіки та розвитку
Фото: Anastasiya Romanovna Tuka / Facebook

Заступник міністра з питань окупованих територій України Георгій Тука сказав, що наразі кілька мільйонів українців працюють у Російській Федерації. Тому важливо продумати, що чекає цих людей після введення візового режиму з Росією.

Питання введення візового режиму між Україною та Росією недоцільно обговорювати доти, доки Міністерство закордонних справ і Міністерство економічного розвитку та торгівлі професійно не оцінять ризиків для працевлаштованих у Російській Федерації українців. Про це в коментарі "112 Україна" заявив заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

"Я досі не чув професійних коментарів від Міністерства закордонних справ, перше, і друге, від Міністерства економіки та розвитку, – які наслідки будуть для України, для громадян України після ухвалення такого рішення. Я вважаю недоцільним педалювати це питання доти, доки фахівці не дадуть нам повної інформації", – зазначив Тука.

Він підкреслив, що наразі декілька мільйонів українців працюють у Російській Федерації, з огляду на це важливо продумати, що чекає цих людей після введення візового режиму.

"Що стосується тих кількох мільйонів наших громадян, досі невідома точна цифра, які працюють у Російській Федерації, і яка їхня доля, – це мене цікавить як держслужбовця набагато більше. Відповіді, на жаль, від професіоналів я поки не чув", – сказав він.

Тука також додав, що не сумнівається в роботі Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ, які мають усі можливості забезпечити безпеку всередині України і за того режиму з Росією, який діє наразі.

8 червня глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що майже 3 млн українців перебуває на території РФ. "Ми повинні зрозуміти: а що ж із нашими громадянами, які перебувають на території тимчасово окупованого Криму? Що Росія зробить у тому сенсі, щоб обмежити ці контакти?" – сказав він.

21 травня джерела "РБК-Україна" у парламенті повідомили, що найближчим часом Верховна Рада може проголосувати за введення візового режиму з Росією. Інформацію про консультації з цього питання підтвердив депутат від "Народного фронту" Андрій Тетерук.

22 травня заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко заявив, що більшість його колег не підтримує ініціативи запровадження віз для росіян.

Спікер Ради Андрій Парубій зазначив, що провал голосування з цього питання буде мати дуже негативний резонанс.

У Кремлі заявили, що введення візового режиму з Росією завдасть величезної шкоди українській стороні.

Із березня 2015 року росіяни можуть в'їжджати на територію України тільки за закордонними паспортами, українці можуть їздити до Росії за внутрішніми паспортами.