У Держбюро розслідувань заявили, що Маруся Звіробій є свідком у провадженні про погрози президенту України

Звіробій є свідком у провадженні ДБР
Фото: Олекса Миколайович Форпост / Facebook

Державне бюро розслідувань проводить досудове розслідування у провадженні за фактом погроз життю президента України, учасницею якого є народна депутатка. Волонтерка Маруся Звіробій проходить у ньому як свідок, заявила речниця відомства Анжеліка Іванова.

Волонтерка Маруся Звіробій є свідком у кримінальному провадженні, відкритому слідчими Державного бюро розслідувань. Про це сьогодні в коментарі журналістам заявила спікерка ДБР Анжеліка Іванова, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За її словами, волонтерка фігурує у провадженні ДБР тому, що проводять досудове розслідування у справі, учасницею якого є народна депутатка України. Іванова нагадала, що Генпрокуратура передала справу в підслідність ДБР, і, щоб не розривати провадження між відомством і Нацполіцією, Марусю Звіробій і викликають на допит у ДБР.

Відповідаючи на коментар журналіста про те, що волонтерка не знає, за якою статтею проводять розслідування, Іванова сказала, що Маруся Звіробій не може не знати фабули кримінального провадження, тому про неї вже неодноразово розповідали слідчі Держбюро, зокрема під час обшуків.

Вона додала, що провадження розслідують за фактом погроз життю президента України – ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України.

26 жовтня у Facebook Звіробій опублікувала відео, на якому вона і народна депутатка від "Європейської солідарності" Софія Федина критикують президента України Володимира Зеленського у зв'язку з його розмовою з ветеранами в Золотому Луганської області. "Товариш президент, таке враження, думає, що він безсмертний... Там випадково може вибухнути граната, там обстріли бувають випадково. Найкрасивіше, щоб це все сталося під час московських обстрілів, коли хтось знову в білій сорочці припреться на передову", – сказала Федина.

28 жовтня нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив, що написав заяви до Генеральної прокуратури України та ДБР через висловлювання Федини на адресу Зеленського. 1 листопада Качура повідомив, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом висловлювань.

26 листопада слідчі ДБР скерували у ГПУ проєкт повідомлення про підозру Федині та Звіробій у погрозі вбивством щодо президента України. Також Верховну Раду проситимуть дозволити притягнути Федину до відповідальності.

28 листопада працівники Держбюро розслідувань прийшли з обшуком до Звіробій. За даними її адвоката, справу розслідують за трьома статтями: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча) і ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України.

Волонтерка повідомила, що під час обшуків правоохоронці вилучили в неї зброю, телефон та блокнот. Звіробій зазначила, що зброя була зареєстрованою, і назвала обшуки політичним переслідуванням. У ДБР заявили про вилучення трьох одиниць зброї.

2 грудня Звіробій прийшла у ДБР зі своїм адвокатом. "На допит я не піду, тому що у виклику ДБР не йдеться про допити. Нехай вони мені напишуть: "Ви, підозрювана, викликаєтеся на допит" або "Ви, свідок, викликаєтеся на допит", тоді я як громадянка, яка все одно не буде поважати ДБР, можливо, навіть прийду. Але все одно залишається риторичним запитання: "Якого біса ДБР має до мене справу, якщо я не держслужбовець", – заявила волонтерка біля дверей ДБР. "Ми з моїми адвокатами приїхали поцікавитися, що мені інкримінують і ким я є в цій справі. Ми щойно в канцелярії залишили ці запитання і будемо чекати відповіді", – додала вона.