У ГПУ назвали голослівними заяви Суса про замовні кримінальні провадження

У прокуратурі прокоментували заяви Суса
Фото: Генеральна прокуратура України / Facebook

Генеральна прокуратура України побачила тиск на слідство і суд у заявах екс-заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки – начальника управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ Дмитра Суса про замовні кримінальні провадження.

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) спростували інформацію екс-заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки – начальника управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ Дмитра Суса про замовні кримінальні провадження. Заяву ГПУ опубліковали на сайті відомства 14 листопада.

У відомстві нагадали, що 19 вересня 2016 року Суса відсторонили від виконання службових обов'язків через імовірне заподіяння тілесних ушкоджень двом співробітникам Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 12 серпня 2016 року.

Генеральна інспекція ГПУ перевірила його декларацію про доходи за 2015 рік і встановила, що Сус не повідомив про наявність права власності на транспортний засіб, зареєстрований на нього, і не вказав відомостей про тимчасове користування приміщенням, зазначено в заяві.

13 квітня Суса звільнили з прокуратури, стосовно нього працівники НАБУ відкрили кримінальне провадження, нагадали в прокуратурі.

"Усі голослівні заяви, які робить Сус ряду українських ЗМІ, жодним чином не відповідають реальному стану розслідування згаданих кримінальних проваджень. У зв'язку з чим Генеральна прокуратура України розглядає подібні "викривальні" фантазії як спосіб тиску на слідство та суд", – ідеться в заяві.

Колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус 6 листопада розповів, що завдання обвинуватити члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського у хабарництві з'явилося в Генеральній прокуратурі України навесні 2016 року. Кримінальне провадження проти Гречківського Генеральна прокуратура відкрила в серпні 2016 року, йому вручили підозру у вимаганні хабара. Сус упевнений, що його відмова брати участь у справі Гречківського стала причиною завершення кар'єри в Генпрокуратурі.

В інтерв'ю американському журналістові Тодду Вуду екс-прокурор додав, що справи проти нардепа від Радикальної партії Сергія Рибалки координував екс-заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов. За словами Суса, Євдокимов показував звіти про незаконний злам електронної пошти Рибалки, про зовнішнє спостереження, був ініціатором проникнення в квартиру для встановлення відеоспостереження.

25 липня детективи НАБУ затримали Суса в аеропорту Бориспіль. Його повідомили про підозру у заволодінні чужим майном у великих розмірах, заволодінні та розтраті чужого майна, вчинених повторно, поданні завідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи. Сусу інкримінують привласнення понад 400 тис. грн і відеореєстратора, суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.