У МЗС України назвали умови для зустрічі Зеленського й Орбана

Кулеба (на фото) сказав, що зустріч Зеленського та Орбана може відбутися в липні
Фото: EPA

Перед зустріччю прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і президента України Володимира Зеленського мають відбутися засідання комісії з питань національних меншин та робочої групи з питань освіти, розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Перед зустріччю президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана українська й угорська сторони мають ще виконати низку умов. Про це 25 червня на спільному брифінгу із главою МЗС Угорщини Петером Сіярто розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Сіярто прибув в Україну на засідання спільної українсько-угорської міжурядової економічної комісії, яка не збиралася майже сім років, зазначив Кулеба у Twitter.

"Це є неприпустимим для двох сусідів, у яких є величезна кількість спільних інтересів у двосторонньому співробітництві. Сьогодні ми зосередилися саме на питаннях економіки, торгівлі, інфраструктури – тобто всього того, що може зробити наші відносини більш насиченими і допомагати нашим країнам розвиватися... Не буду приховувати, що наша сьогоднішня зустріч – це один з елементів підготовки до саміту на найвищому рівні – зустрічі президента Зеленського та прем'єр-міністра Орбана", – сказав Кулеба.

Глава МЗС України розповів, що під час травневої зустрічі із Сіярто в Будапешті вони домовилися, що перед самітом Зеленського та Орбана має відбутися зустріч комісії з питань національних меншин.

"Сьогодні ми домовилися, що це комісія зустрінеться на рівні співголів найближчим часом. І я дав слово Петеру, що ми цю зустріч проведемо, що наші співголови проведуть ретельний огляд ситуації із захистом прав осіб, які належать до національних меншин, і підготують можливі рішення для нашого руху вперед та усунення непорозумінь", – повідомив Кулеба.

Ще одна умова візиту Орбана – зустріч робочої групи з питань освіти, вона має відбутися до приїзду угорського прем'єра в Україну.

Під час візиту в Будапешт Кулеба говорив, що зустріч Зеленського й Орбана може відбутися в липні. На пресконференції в Києві український дипломат підтвердив цю інформацію.

"Українська сторона налаштована на проведення цього саміту в липні. Наскільки я зрозумів із сьогоднішньої нашої розмови з Петером – таке саме бажання є й у наших угорських колег. Головне – це підготувати справді змістовну зустріч наших лідерів, а не зустріч заради зустрічі", – сказав Кулеба.

Відносини України й Угорщини погіршилися після ухвалення в Україні у вересні 2017 року закону "Про освіту". Згідно з нормами цього документа, буде розширено використання державної мови у шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні.

Українська сторона пояснювала, що в угорських школах Закарпаття українську мову викладали в таких мізерних обсягах, що після закінчення школи більшість молодих угорців практично її не розуміє. Отже, у них виникають проблеми під час вступу в українські університети та пошуку роботи.

У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено змін.

У січні 2020 року Орбан заявив, що відносини Угорщини та України можна змінити за допомогою переговорів із Зеленським. Він сказав, що Угорщина "чекає своєї черги" на зустріч з українським президентом. У МЗС України ще на початку року повідомили, що підготовка такої зустрічі почалася.

Після обрання президентом у травні 2019 року Зеленський зустрічався в Києві із президентом Угорщини Яношом Адером, обговорювали співробітництво між країнами (згідно з угорським законодавством, президент має менші повноваження, ніж прем'єр).