У МЗС України розповіли, чому не розірвали приблизно 300 угод із Росією

Боднар: Росія в односторонньому порядку денонсувала угоди про базування Чорноморського флоту РФ у Криму. Ми вважаємо, що вони мають бути чинними
Фото: radiosvoboda.org

Повний розрив усіх двосторонніх відносин із Росією загрожує втратою механізму захисту інтересів українських громадян на території РФ. Про це заявив заступник глави МЗС України Василь Боднар.

Україна не розірвала дипломатичних відносин із Росією і не припинила дії всіх угод із цією державою, щоб не зашкодити своїм громадянам. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", яке опубліковано 22 червня, сказав заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

За його словами, до війни діяли 453 українсько-російські угоди, наразі залишаються чинними приблизно 300 документів, двосторонніх та укладених у межах СНД.

"Якщо скасувати відразу всі угоди, ми опинимося в патовій ситуації, коли не матимемо механізму захисту інтересів українських громадян на території РФ. А цього допускати не можна", – вважає Боднар.

Він зазначив, що триває "ревізія того, від чого ми можемо відмовитися": має залишитися мінімально необхідна кількість угод, які забезпечать належний рівень захисту прав та інтересів громадян України й етнічних українців у Росії.

"Ми маємо зважати на необхідність дотримання всіх процедур виходу чи припинення дії договорів, щоб потім не було двоякого трактування. Наприклад, Росія в односторонньому порядку денонсувала угоди про базування Чорноморського флоту РФ у Криму. Ми вважаємо, що вони мають бути чинними, оскільки правові процедури не були дотримані, а росіяни порушили міжнародне право, вдавшись до спроби окупації української території", – пояснив заступник міністра, додавши, що за цим договором РФ досі має платити Україні $100 млн на рік, але не робить цього.

Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Росією припинив дію 1 квітня 2019 року.