Україна може стати членом НАТО після Македонії – посол України в Альянсі

Зараз НАТО складається з 29 країн
Фото: ЕРА

Стати 30-м членом НАТО Україна вже не встигає, її випереджає Македонія, зазначив посол України в Альянсі Вадим Пристайко.

Україна може стати членом Північноатлантичного альянсу після Македонії. Таку думку 8 січня в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" висловив представник України в НАТО Вадим Пристайко.

Він зазначив, що найближчим часом Македонія стане новим, 30-м членом НАТО.

"Стати 30-м Україна вже не встигне. Але якщо будемо працювати, ми спокійно можемо стати 31-м або 32-м членом НАТО. Як ви знаєте, Альянс розглядає, окрім Македонії, ще три країни. Серед них – Боснія і Герцеговина, Грузія та Україна як ті країни, які готові і готуються стати членами Альянсу", – сказав Пристайко.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, який закріплює намір України вступити в НАТО.

У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко говорив, що в недалекому майбутньому в Україні відбудуться референдуми про вступ країни в НАТО і Європейський союз.

9 березня 2018 року у НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі. 

22 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про закріплення в Конституції курсу на вступ до ЄС і НАТО.