Україна може заборонити в'їзд уповноваженому Угорщини щодо Закарпаття – МЗС

Боднар: Утручання сусідньої держави в наші внутрішні справи – річ неприйнятна
Фото: moskal.in.ua

Українські дипломати чекають від угорської сторони пояснень щодо заснованої в уряді Угорщини посади уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області України, заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

Україна може заборонити в'їзд уповноваженому, відповідальному за розвиток Закарпатської області України, якщо Будапешт не дасть пояснень щодо новоствореної посади. Про це в коментарі "Європейській правді" повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Утручання сусідньої держави у наші внутрішні справи – річ неприйнятна. Ми будемо вживати всі можливі заходи дипломатичного впливу. Але спочатку ми чекаємо на реакцію угорської сторони, на прийняті пояснення і зміни", – заявив Боднар.

За його словами, український уряд чекає на офіційні пояснення від угорських партнерів, однак ті поки що мовчать.

"Якщо не буде реакції, на яку ми розраховуємо, якщо не буде вичерпного роз’яснення та зміни назви – Україна змушена буде реагувати жорстко, не виключаючи ймовірності заборони в’їзду. Хоча, звісно ж, ми цього не хотіли б", – підкреслив дипломат.

Він додав, що Україна розглядає такі дії Угорщини як чергову провокацію.

2 липня МЗС України повідомило, що уряд Угорщини заснував посаду уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області України та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну.

Українське зовнішньополітичне відомство вимагало пояснень.

Нову посаду 26 липня обійняв Іштван Грежа, до цього він також займався угорсько-українськими відносинами. Строк його повноважень – до 30 червня 2020 року.

Згідно з переписом населення, проведеним 2001 року, в Україні проживає 151,5 тис. угорців, більшість – у Закарпатській області.