Україна не бере участі в діяльності СНД і завершує перегляд усіх угод з організацією – Клімкін

Клімкін: Я не їздив ні на які СНДшні тусовки, ще коли ми не вийшли із СНД
Фото: EPA

Українська сторона хоче залишити чинними тільки ті договори зі Співдружністю Незалежних Держав, які потрібні громадянам України, зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Україна не бере участі в діяльності Співдружності Незалежних Держав (СНД). Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на брифінгу 5 квітня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я не їздив ні на які СНДшні тусовки, ще коли ми не вийшли із СНД. Зараз ми офіційно вже вийшли, ні в якій діяльності в рамках СНД ми не беремо участі. Єдине, що ми робимо, – завершуємо перегляд усіх угод таким чином, щоб "убити" всі угоди, які нам не потрібні, і залишити такі, які важливі для українців у контексті пенсійного забезпечення, визнання дипломів та іншого", – сказав він.

Коментуючи запрошення РФ України на засідання глав МЗС СНД, Клімкін сказав: "Я вважаю, що це невдалий жарт. Але в Росії багато невдалих жартів, нехай навчаються жартувати вдало".

12 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко запропонував офіційно припинити участь країни у статутних органах СНД.

"З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є членом СНД, через відмову цієї структури засудити російську агресію просив би, щоб ми разом з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі у статутних органах СНД, як і остаточного закриття українського представництва при відповідних інституціях у Мінську", – заявив він.

У травні 2018 року Порошенко підписав указ про відкликання представників України з усіх статутних органів СНД, наприкінці серпня Україна закрила представництво при СНД.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим заявив 6 лютого, що Україна вийшла з координаційних органів СНД.

Спікер МЗС України Катерина Зеленко 12 лютого заявила, що Україна проводить інвентаризацію 236 договорів, укладених у межах СНД.