Українське МЗС видало агреман на призначення послом Угорщини в Україні уродженця Берегова Ійдярто

Ійдярто працював послом у РФ у 20102014 роках
Фото: hungary-nn.ru

Сьогодні в Україну має прибути новий посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто – уродженець Берегова і дипломат, який, за даними "Європейської правди", виступав проти антиросійських санкцій.

Міністерство закордонних справ України дало згоду на призначення новим угорським послом у Києві уродженця закарпатського Берегова Іштвана Ійдярто. Про це повідомляє "Європейська правда".

Сьогодні він мав прибути в Україну.

Видання пише, що Будапешт вирішив важливе для України питання, змінивши назву посади уповноваженого міністра з розвитку Закарпатської області на відповідального за співпрацю Сабольч-Сатмар-Березької та Закарпатської областей. Після цього Україна дала агреман на призначення Ійдярто.

У вересні "Європейська правда" повідомляла, що послом Угорщини в Україні може стати Ійдярто – один із найвищих за рангом угорських дипломатів, державний секретар міністерства закордонних справ Угорщини, що виступає проти антиросійських санкцій.

Новий посол родом із Берегова Закарпатської області. Переїхав до Будапешта в часи СРСР. Ійдярто працював послом у РФ у 20102014 роках.

Видання пише, що Ійдярто вивчає українську мову, що може стати його "головним козирем", особливо на тлі мовного протистояння Києва і Будапешта.

У вересні 2017 року відносини України і Угорщини погіршилися після ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння про майбутнє угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що він набуде чинності у 2020-му).

Переговори між Києвом і Будапештом тривають. У МЗС Угорщини попередили, що через закон "Про освіту" Будапешт буде блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС.