Усов озвучує грандіозні плани завоювання космосу як акомпанемент дерибану бюджету – журналіст

Юрій Романенко: Землю розпродадуть, заводи розпиляють, конструктори розбіжаться
Фото: Олег Вострых / Facebook

Шеф-редактор порталу "Хвиля", співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко заявив, що з підходом до роботи голови Державного космічного агентства Володимира Усова в Україні за 10 років не генеруватимуть навіть планів.

Україна відставатиме від США в питаннях освоєння космосу, поки керувати космічною галуззю призначатимуть некомпетентних керівників, заявив у своїй колонці шеф-редактор порталу "Хвиля", співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. Він прокоментував роботу нинішнього голови Державного космічного агентства (ДКАУ) Володимира Усова.

На думку Романенка, історія успіху засновника SpaceX Ілона Маска показує, що в основі будь-якого прориву лежить ідея.

“Ідея Маска проста: ми маємо колонізувати Марс, оскільки концентрація людства на одній планеті становить багато ризиків для його майбутнього. І він здійснив прорив, де чималу роль зіграла американська держава, яка повірила, що Маск може стати ефективнішим за NASA", – написав він.

Журналіст порівняв чисельність колективу й обороти SpaceX і української космічної галузі.

"Знаєте, скільки людей в Україні зайняті у космічній галузі? У 2013 році – 23 500 осіб, а 2019 року – 15 500. Скорочення майже в півтора раза. Ще "крутішими" є показники галузі у грошах. У 2013 році українська космічна галузь мала обіг на $375 млн, а 2019-го – $137 млн. Падіння більше ніж удвічі. А яка чисельність персоналу компанії SpaceX? 160 осіб у листопаді 2005-го, 6000 людей 2018 року! Водночас коштує SpaceX більше ніж $37 млрд. У середньому один працівник SpaceX генерує $616 тис., в Україні один працівник космічної галузі генерує $8838. Різниця в 70 разів!" – підкреслив Романенко.

На думку автора, головним для успіху є "не наявність ресурсів, наявність заводських корпусів чи чогось матеріального, а наявність людини".

Журналіст проаналізував останнє інтерв'ю виданню LB.ua голови космічного агентства і вказав на нестикування й абсурдні, на його думку, моменти, наприклад корпоратизацію "Південмашу".

"Якщо у тебе надто дорога продукція, то Маск придумує способи її здешевлення. У рази. Що придумує капітан української космічної галузі? Він пропонує довгу схему, де ефективність виробництва починається з того, що потрібно... продати землю, на якій стоїть підприємство", – написав Романенко.

В інший цитаті голови ДКАУ, яку наводить автор, пропонують викласти в інтернет усі напрацювання і кресленики.

"Як бачите, і особистість є, і масштаб теж є. Фактично глава космічного агентства пропонує технології, які десятиліттями розробляли конструкторські колективи радянських і українських КБ, викласти у відкритий доступ. Ідіотизм, який міг народитися тільки в адепта миловановських підходів управління економікою", – зазначив Романенко.

Він додав, що до того, як Усов став головою ДКАУ, його було вказано директором чи власником трьох невеликих компаній "Гуттенбергз", "Електронік Солюшенс" і "Дорога".

"У компанії "Гуттенбергз" працювало аж три людини, які створювали програмні продукти. Причому робили це настільки вдало, що 2019 року зацікавили слідчих ДБР (справа N62019150000000437) і тривають суди. Пізніше міністр освіти і науки України Новосад Ганна скаже, що експеримент з електронними підручниками виявився провальним. Завіса", – написав журналіст.

На думку Романенка, головним результатом діяльності Усова на чолі ДКАУ стане розпродаж активів галузі.

“Читаєш цю лабуду і розумієш, що це мрійництво – навіть не імітація, а імітація імітації. За 10 років, коли Маск уже розгорне базу на Місяці, а його ракети будуть на підльоті до Марса, в Україні і далі будуватимуть грандіозні плани завоювання космосу як акомпанемент дерибану бюджету. Утім, за 10 років із таким підходом уже навіть генерації планів не буде. Землю розпродадуть, заводи розпиляють, конструктори розбіжаться. Але можна сказати одне точно – Україна буде захоплено волати, що хлопчик зі Жмеринки написав код для марсіанського корабля Маска. З такими підходами, як сьогодні, саме так і буде", – резюмував Юрій Романенко.

Володимир Усов очолює Державне космічне агентство України із січня цього року.