У РПЦ назвали "політичним замовленням з-за океану" угоду про співробітництво між Україною і Вселенським патріархатом

Митрополит Іларіон (на фото): Варфоломій хоче "послабити і розчленувати" єдину Російську церкву
Скріншот: Первый канал / YouTube

Своїми рішеннями Константинопольський патріарх Варфоломій протиставив себе канонічному світовому православ'ю, вважає митрополит Російської православної церкви Іларіон.

Митрополит Російської православної церкви Іларіон назвав політичним замовленням угоду про співпрацю, укладену сьогодні президентом України Петром Порошенком та вселенським патріархом Варфоломієм. Про це пише ТАСС.

На думку митрополита, дії вселенського патріарха "лежать поза канонічним полем" і "перебувають виключно у політичній площині". Іларіон запевняє, що Варфоломій до ймовірної зміни влади в Україні поспішає виконати "замовлення з-за океану", що має послабити і розчленувати єдину Російську церкву.

Митрополит Іларіон підкреслив, що своїми рішеннями константинопольський патріарх "протиставив себе канонічному світовому православ'ю" і більше не може претендувати на роль вселенського координатора для інших православних церков.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень щодо автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату (МП) скасовано, із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарета зняли накладену Російською православною церквою (РПЦ) анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви.

Філарет заявляв, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

15 жовтня Синод Російської православної церкви в Мінську ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. У засіданні Синоду РПЦ узяв участь предстоятель УПЦ МП Онуфрій.