Філарет заявив, що дата архієрейського собору залежить від вселенського патріарха

Філарет: Собор проходитиме під керівництвом українських архієреїв, але на цьому соборі буде присутній представник вселенського патріарха
Фото: EPA

Підготовку до архієрейського собору, де мають обрати предстоятеля Української помісної православної церкви, вже почали, заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

Дата архієрейського собору, під час якого оберуть предстоятеля Української помісної православної церкви, залежить від вселенського патріарха Варфоломія. Про це в ефірі "Радіо Свобода" 2 листопада сказав предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

"Це залежить не від нас, а від вселенського патріарха. Тому що він повинен призначити на цей собор свого представника. Собор буде проходити під керівництвом українських архієреїв, але присутнім  буде на цьому соборі представник вселенського патріарха, але не як голова архієрейського собору. Головами будуть українські архієреї", – сказав Філарет.

Він повідомив, що підготовку до собору вже почали, і висловив надію, що він пройде у листопаді.

"Ми вважаємо, що архієрейський собор буде проходити в Софійському соборі", – додав Філарет.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень щодо автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату (МП) скасовано, із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарета зняли накладену Російською православною церквою (РПЦ) анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви.

Філарет заявляв, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.

15 жовтня Синод Російської православної церкви в Мінську ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. У засіданні Синоду РПЦ узяв участь предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

Президент України Петро Порошенко і Варфоломій підписали 3 листопада договір про співпрацю України та Вселенського патріархату.