В Україні цього тижня запустять перший етап скорочення в'язниць

Малюська заявив, що майже жодну в'язницю в Україні не заповнено на 100%
Фото: depositphotos.com

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, Мін'юст не може дозволити утримання в'язниці, яку завантажено на 3040%.

Міністерство юстиції України вже цього тижня планує запустити перший етап скорочення в'язниць. Про це в інтерв'ю виданню Mind повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Не в'язниці переповнені, а СІЗО: Київ, Одеса, Херсон, де наповнення часто понад 100%. Майже жодна в'язниця не заповнена на 100%, тому є потенціал для їхнього закриття. Перший етап запустимо цього тижня й оголосимо перелік із дев'яти в'язниць, де стартує процес замороження (звільнення персоналу, вивезення засуджених в інші місця утримання)", – зазначив він.

За словами міністра, Мін'юст не може дозволити утримання в'язниці, яку завантажено на 30–40%.

"Та це не означає ліквідацію саме таких закладів. Може, вони не наповнювалися штучно – через певні лобі туди направляли менше засуджених, а умови там нормальні. Тоді ми ліквідуємо в'язницю навіть зі значним наповненням і переведемо засуджених у кращі умови", – розповів Малюська.

У листопаді минулого року Малюська анонсував масове скорочення кількості в'язниць в Україні. За його словами, це дасть змогу спрямувати зекономлені кошти на поліпшення якості харчування, побуту та лікування ув'язнених, а також підвищення заробітної плати співробітникам пенітенціарних закладів.