Ващиковський заявив, що у Польщі відкриті для вирішення історичних питань із Україною

Ващиковський прибув до Львова
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зазначив, що радий чути про дружелюбність українського суспільства щодо поляків.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський позитивно оцінив заяву українського МЗС, що серед українців немає антипольських настроїв. Про це дипломат заявив 4 листопада під час візиту до Львова, повідомляє агентство PAP.

Він зазначив, що радий чути, що українське суспільство доброзичливе, але згадав про людей, які "поводяться менш приязно".

За словами Ващиковського, Польща багато років "відкрита" для вирішення історичних питань і для розвитку українсько-польських відносин.

Ващиковський 2 листопада заявив, що Польща має намір запустити процедуру, яка не дозволить в'їхати до країни українцям, які демонструють антипольські погляди. У МЗС України заявили, що у країні немає антипольських настроїв.

У жовтні 2016 року польський Сейм і Верховна Рада України ухвалили спільну Декларацію пам'яті та солідарності, яка має покласти край історичним суперечкам. Незважаючи на це, історичне питання залишається джерелом напруженості між країнами.

Протягом трьох років у Польщі осквернили 15 українських пам'яток, повідомляв у травні 2017 року Український інститут національної пам'яті. Жодного пам'ятника не відновлено. За цей же період в Україні вандали пошкодили чотири польські пам'ятники, усі відновлено коштом української сторони.

Польський історик і сенатор Ян Жарин заявив, що у переговорах між Україною і Польщею щодо історичної спадщини спостерігають кризу.