Венедіктова про незадекларовану квартиру в Києві: Вона не в моїй власності, цього достатньо для відповіді

Венедіктова: Кожне додаткове слово потягне нові запитання, які ви будете задавати
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що хоче зберігати приватність, і якщо вона придбає нерухомість, то вкаже це в декларації. Так чиновниця прокоментувала інформацію про незадекларовану квартиру в Києві, якою вона користується.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила в інтерв'ю телеканалу hromadske 30 квітня, що квартира, у якій вона живе із чоловіком у Києві, їй не належить, тому її немає в декларації.

"Ця квартира не [є] в моїй власності, і цього достатньо для відповіді... У публічних осіб є дуже розмита межа приватності та публічності, тому я свою приватність буду зберігати. Кожне додаткове слово потягне нові запитання, які ви будете задавати. І ці запитання будуть порушувати охоронювані законом інтереси інших осіб, тому що журналісти будуть дзвонити, приходити, допитувати", – сказала Венедіктова.

Програма "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" і "UA:Перший") 23 квітня випустила розслідування про сім'ю Венедіктової. У програмі стверджували, що зараз генпрокурорка живе в центрі Києва, в одному з будинків на вулиці Круглоуніверситетській. Журналісти з'ясували, що в цьому будинку деякі квартири виставлено на продаж, їхню вартість оцінили в $500–750 тис., здають квартири в будинку приблизно за $2,5 тис. на місяць. За даними "Схем", квартиру, у якій живе Венедіктова, оформлено на інших осіб, які, як і вона, родом із Харкова.

У декларації Венедіктової та її чоловіка, заступника начальника департаменту кіберполіції Нацполіції Дениса Колесника, за 2019 рік вказано, що їхній сім'ї належить будинок площею 387,5 м&³2; під Харковом. Київської нерухомості вони не декларували.

В інтерв'ю hromadske Венедіктова сказала, що в її декларації за 2019 рік немає жодних порушень. У випуску програми "Схеми" описано реалії 2020 року, зазначила вона.

Генпрокурорка заявила, що якщо проживатиме у квартирі тривалий час або якщо придбає житло в Києві, то внесе ці дані в декларацію.

Венедіктова раніше жила в Харкові, де викладала право в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна. Під час президентської виборчої кампанії 2019 року увійшла в команду Володимира Зеленського. У липні 2019 року її обрали до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу" (номер третій у списку), і вона переїхала в Київ.

У грудні 2019-го – березні 2020 року Венедіктова була в.о. директора Держбюро розслідувань. 17 березня президент призначив її главою Генпрокуратури. Це перша жінка на посаді генпрокурора в історії України.