Венедіктова заявила, що Зеленський не просив її посадити Порошенка

Венедіктова: Коли Зеленський підписував подання, прізвища Порошенка він не згадував
Фото: Irina Venediktova / Facebook

Президент України Володимир Зеленський не ставив жодних умов і не просив посадити колишнього президента Петра Порошенка, підписуючи подання на призначення Ірини Венедіктової генеральним прокурором України. Так стверджує нова генпрокурорка.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова в інтерв'ю "Українській правді" заявила, що президент Володимир Зеленський, подаючи її кандидатуру на посаду на затвердження Верховній Раді, не ставив їй жодних умов.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи дійсно її призначили на посаду генпрокурора, щоб посадити експрезидента України Петра Порошенка, Венедіктова відповіла: "Я так розумію, що суспільство якраз саме так і сприймає мене. Більше того, я чомусь уже вважаю, що й Петро Олексійович сприймає моє призначення теж саме так. Тому що досвід наших "взаємовідносин", якщо можна так сказати, коли я була тимчасово виконуюча обов'язки директора Державного бюро розслідувань, якраз на такі думки і приводить".

Вона підкреслила, що коли Зеленський підписував подання, прізвища Порошенка він не згадував.

За інформацією Державного бюро розслідувань, станом на кінець листопада 2019 року експрезидент фігурував у 13 кримінальних провадженнях. Зокрема, проти Порошенка відкрито кримінальне провадження за фактом переходу українських кораблів через Керченську протоку, що "призвело до ескалації конфлікту з Росією та введення воєнного стану в Україні з метою можливої узурпації влади"; а також за фактом "захоплення державної влади" – за те, що він вніс подання на призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром "за відсутності коаліції в парламенті".

За час роботи на посаді генпрокурора Руслан Рябошапка так і не підписав підозри Порошенку, він назвав документ Держбюро розслідувань "юридичним трешем".

Венедіктова стала генпрокурором 17 березня.

На думку Рябошапки, Венедіктова після призначення може підписати цей документ.