Ветеранські організації Києва вимагали від СБУ та прокуратури перевірити обставини поранення Дейдея

Ветерани вимагають СБУ перевірити, чи не поранив Дейдей себе сам
Фото: Ігор Мосійчук / Facebook

Сім ветеранських організацій міста Києва написали заяву до СБУ та військової прокуратури із проханням повідомити всі обставини поранення нардепа від "Народного фронту" Євгена Дейдея.

Ветерани АТО міста Києва направили заяву на ім'я голови СБУ Василя Грицака, у якій написали, що підозрюють нардепа від "Народного фронту" Євгена Дейдея в заподіянні собі каліцтв у зоні антитерористичної операції.

Текст документа на бланку громадської організації "Київська міська спілка ветеранів АТО" опублікував у Facebook син заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки Павло Тука, який служив у зоні АТО у складі 90-го штурмового батальйону.

"Намагатимуся бути коротким. Цей лист – показник того, що дешевий піар на хворих і важких темах уже за...бав усіх нас!!! Ми не реагуватимемо спокійно на те, як популісти розповідають наївним громадянам про свої псевдоподвиги. Нині 2017 рік... у всіх є між собою зв'язок. Про будь-який переполох такого масштабу відразу ж дізнаються всі, й інформація поширюється миттєво", – написав він.

Павло Тука зазначив, що звернення Дейдея, щоб від нього "від...бались" через поранення, ветеранів не влаштовує.

"Це лист направлять у роботу відомства Грицака й Матіоса (військовий прокурор Анатолій Матіос."ГОРДОН"), його підписали сім ветеранських організацій міста Києва, упевнений, що є в цих структурах (СБУ та ГВП) люди, яких так само, як і нас, виводить із себе весь цей цирк, і вони не спустять ситуацію на гальмах", – підкреслив він.

Тука також закликав ветеранів АТО писати аналогічні запити й пообіцяв оприлюднити відповідь силовиків на звернення ветеранських організацій.

"Також звертаюся до пацанів із полку "Київ"! Якщо вам є що сказати, то кажіть, а не мовчіть!" – додав він.

14 липня стало відомо про поранення Дейдея. Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук заявив, що його колега поранений у ногу осколком ворожої міни в Авдіївці Донецької області.

У ніч на 15 липня Дейдея вертольотом доправили до госпіталю Дніпра.

Прокуратура Донецької області за фактом поранення нардепа відкрила кримінальне провадження за статтею "теракт".

"Українська правда" 15 липня, посилаючись на дані штабу АТО й Нацполіції, повідомила, що напередодні Авдіївки не обстрілювали. Журналіст Роман Бочкала повідомив, що Дейдей відмовився давати свідчення слідству щодо його поранення, пославшись на ст. 63 Конституції, у якій ідеться, що особа має право не повідомляти відомостей, які стосуються її особисто.