"Виходьте до людей". Група нардепів заблокувала роботу погоджувальної ради парламенту, Парубій припинив засідання

Засідання ради призупинили
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив під час погоджувальної ради, що порядок денний Ради залишиться незмінним, незважаючи на вимоги протестувальників.

Група народних депутатів прийшла на засідання погоджувальної ради і заблокувала її роботу, вимагаючи, щоб Рада почала пленарний тиждень із розгляду законопроекту про нові правила проведення виборів у країні, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

Вони також виступили за розгляд законопроектів про скасування депутатської недоторканності і антикорупційний суд.

Серед цих парламентаріїв були нардепи від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, позафракційні Юрій Левченко, Володимир Парасюк, Віктор Чумак, Юрій Дерев'янко, нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв та інші.

Після того як вони оголосили свої вимоги, слово по черзі взяли представники всіх фракцій і груп.

"Ми провели таке трошки дивне голосування з виступами, але це голосування, є підстави говорити, що як мінімум три фракції – Блок Петра Порошенка, "Народний фронт" і "Воля народу" ("Воля народу" є групою, а не фракцією. – "ГОРДОН") – виступають за те, щоб порядок денний залишався незмінним і ми почали нашу роботу з медичної реформи. Це більше ніж 226 голосів і це і є результат роботи і голосування погоджувальної ради. Тому я оголошую, що, як і передбачено у порядку денному, ми почнемо сьогодні розгляд питань із медичної реформи", – заявив після цього спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Він додав, що якщо комітет із питань правової політики та правосуддя обговорить законопроекти про зняття депутатської недоторканності, буде просити депутатів розглянути їх після медичної реформи – у четвер, 19 жовтня.

Парубій повідомив, що готовий провести окремі консультації із фракціями щодо розгляду питань про правила проведення виборів.

Після цього він надав слово представнику президента в Раді, нардепу від БПП Ірині Луценко, але нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв перебив її.

"У мене є пропозиція: вийдіть до людей і поясніть це зараз тим, хто там зібрався", – сказав Соболєв, звертаючись до Луценко.

Нардепи, які прийшли на засідання з вимогою змінити порядок денний, почали кричати: "Виходьте до людей".

Парубій заявив, що вони "зривають погоджувальну раду".

"Я зараз призупиняю засідання погоджувальної ради у зв'язку із неможливістю її проводити. Я прошу всіх на 12.00 на зустріч із міністром Уляною Супрун (в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун. – "ГОРДОН") На 13.00 я запрошую всіх до сесійної зали для продовження нашої роботи", – зазначив він.

Сьогодні під Радою проходить акція протесту, організована декількома політичними силами і громадськими організаціями. Активісти вимагають від парламенту скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство, зробивши партійні списки відкритими, а також створити антикорупційний суд.