"Викинуті на вітер гроші". Коболєв висловився проти будівництва інтерконектора для постачання скрапленого газу з Польщі

Американський газ надходить на LNG-термінал у Польщі
Фото: ЕРА

У Міненерго стверджували, що угода, підписана у 2019 році Україною, Польщею та США, передбачає запуск інтерконектора між газотранспортними системами для надходження американського скрапленого газу. Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вважає, що потужності чинних газогонів достатньо.

Наявні потужності газотранспортних систем повністю покривають усі потреби України в імпорті скрапленого газу з польського напряму, будівництво додаткових інтерконекторів не потрібне. Про це голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сказав у інтерв'ю "РБК-Україна", яке вийшло 10 лютого.

"Будувати додатковий інтерконектор – це дурість. Її активно пропагують, у першу чергу, ті, хто хоче заробити на його будівництві. На неї не можна ні в якому разі погоджуватися. Це просто викинуті гроші на вітер, можна легко перевірити. Існуючі можливості входу з Польщі в Україну більш ніж покривають усі потреби в імпорті з цього напряму", – заявив Коболєв.

Він також вважає, що Україні немає сенсу будувати свій LNG-термінал на чорноморському узбережжі, оскільки Туреччина не пропускає танкери зі скрапленим газом.

"Якщо б дозволили прохід Босфором, думаю, що LNG-термінал себе б виправдав із точки зору безпеки. Але не з точки зору економіки. Велика кількість LNG-газу і так є в Європі, він доступний", – стверджує голова НАК.

31 серпня 2019 року уповноважений уряду Польщі щодо стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський, тодішній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк і тодішній міністр енергетики США Рік Перрі підписали у Варшаві угоду про співпрацю в газовій сфері. Наімський заявив, що його країна готова збільшити постачання газу в Україну вчетверо.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив у вересні, що угода, підписана Україною, Польщею та США, передбачає запуск інтерконектора, який уможливить надходження в Україну до 1 млрд м3 американського скрапленого газу.

Польська компанія PGNiG у 2018 році уклала три довгострокові контракти на придбання скрапленого природного газу з американськими фірмами. Президент PGNiG Петро Возняк заявляв, що американський газ коштує для Польщі приблизно на 20% менше від російського.