"Виконаю останнє завдання – і все". Зеркаль повідомила, що йде із МЗС

Зеркаль: Я завжди шукала щось, що було б викликом
Фото: Lana Zerkal / Facebook

За словами заступниці міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олени Зеркаль, їй необхідно зробити перерву в роботі у МЗС.

Заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила в інтерв'ю Bihus.info, яке вийшло 19 листопада, що покине свою посаду найближчим часом.

"Цього тижня я виконаю своє останнє завдання – проведу процесуальне слухання в Гаазі по новому арбітражу [щодо] затриманих рік тому росіянами. І все", – заявила Зеркаль.

Вона зазначила, що їй необхідно зробити перерву.

"А щодо завдань, які переді мною стояли або стоятимуть, то я завжди шукала щось, що було б викликом, за що ніхто не хотів братися", – розповіла Зеркаль.

Вона підкреслила, що таким викликом стала справа "Україна проти РФ" в Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй.

Відповідаючи на запитання, чому вона не хоче залишитися у МЗС як частини системи, "яка може чинити опір Росії", Зеркаль відповіла: "Я не можу чинити опір, будучи дипломатом усередині Міністерства закордонних справ, яке виконує рішення президента".

Заступницю глави МЗС призначили на посаду заступника глави Адміністрації Президента указом глави держави Володимира Зеленського №309/2019. 22 травня 2019 року Зеленський офіційно скасував свій указ про призначення Зеркаль заступницею глави АП. Як розповіли джерела "Української правди", Зеркаль відмовилася від посади, оскільки погоджувалася бути уповноваженою з питань міжнародних судів щодо Росії, але не заступницею глави АП.