"Вимагаємо від РФ припинити свавілля". У МЗС України прокоментували ухвалення резолюції щодо Криму в ООН

У МЗС зазначили, що ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршується
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Україна докладе всіх необхідних зусиль для притягнення винних у порушенні прав людини до відповідальності, заявили в Міністерстві закордонних справ України.

Ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо Криму – чергове свідчення підтримки України з боку світової спільноти. Про це 23 грудня повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України.

У відомстві зазначили, що ситуація з правами людини в окупованому Криму погіршується, а Російська Федерація не реагує на заклики міжнародної спільноти.

"Вимагаємо від держави-агресора припинити на тимчасово окупованій нею території свавілля та забезпечити дотримання міжнародного права, звільнити усіх незаконно утримуваних, у тому числі політичних в’язнів Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усеїна Куку. Запевняємо, що Україна докладе всіх необхідних зусиль для притягнення винних у порушенні прав людини до відповідальності", – заявили у МЗС.

19 грудня 2016 року Генасамблея ООН ухвалила першу резолюцію про права людини у Криму та Севастополі. У документі, який підтримало 70 країн, Росію вперше назвали державою-окупантом, а АР Крим – тимчасово окупованою територією.

Рівно рік потому такою самою кількістю голосів Генеральна Асамблея ООН ухвалила внесену Україною резолюцію, яка, зокрема, закликала РФ негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року, який  схвалив заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму. Київ також вимагав від Москви не перешкоджати діяльності на півострові Меджлісу кримськотатарського народу і звільнити українських громадян, жителів Криму, яких "незаконно затримали і засудили в Російській Федерації".

16 листопада 2018 року Третій комітет Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй підтримав оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)", який презентував Київ.