Виробник снеків S. Group заявив про тиск ГПУ і СБУ

У компанії заявили про необґрунтовані обшуки
Фото: uapress.info

У S. Group, яка виробляє снеки і товари для дому, вважають, що силовики збираються найближчим часом обвинуватити компанії групи у підтримці тероризму.

У групі компаній S. Group повідомили про тиск із боку Генпрокуратури і Служби безпеки України. В опублікованій агентством "Українські новини" офіційній заяві керівництво групи зазначає, що силовики збираються обвинуватити підприємство у підтримці терористів.

"Не маючи жодних законних підстав для тиску на законослухняний бізнес, ці силові структури найближчим часом готуються публічно звинуватити компанії групи в підтримці тероризму. Також не можна виключати провокацій у вигляді підкинутої зброї невідомого походження. Група S. Group уже не перший рік є об'єктом протизаконного тиску з боку силових органів. Вигадані, сфальсифіковані звинувачення нібито в несплаті податків, шахрайстві, фіктивному підприємництві, створенні злочинних груп, приписуванні компаніям неіснуючих заводів за кордоном стали частиною повсякденного життя підприємства, яке забезпечує роботою понад 2 тисячі людей і від якого залежить благополуччя їхніх родин", – сказано у документі.

S. Group заявляє, що їх необґрунтовано обшукують, постійно арештовують рахунки, що адвокатам компанії загрожують, на життя топ-менеджерів організовують замахи, підкидають їм наркотики і організовують кримінальне переслідування співробітників "навіть за кордоном".

"У цьому "букеті" не вистачало тільки звинувачень у фінансуванні тероризму. Але і з цим силові органи не забарилися. Адвокати групи S. Group, вивчаючи матеріали Єдиного реєстру судових рішень (ЄРСР), випадково натрапили на документ, який розкриває плани спецслужб щодо підприємств групи. Це рішення у справі №591/2786/17, винесене Зарічним районним судом міста Суми 11 серпня 2017 року. Справа стосується конвертцентру у Сумах, який нібито брав участь у фінансуванні тероризму", – наголошують в заяві.

"Українські новини" опублікували копії рішення і коментар керівництва компанії, який пояснює, що слідчий з особливо важливих справ Сумського обласного управління СБУ Прохненко у межах розслідування цієї справи просить у суду права на доступ до матеріалів іншої "сфальшованої кримінальної справи, порушеної ще 2014 року проти групи компаній S. Group за обвинуваченням у несплаті податків". S. Group стверджує, що це провадження розслідують, "незважаючи на неодноразово доведену, у тому числі і в судовому порядку, повну відсутність порушень податкового законодавства".

Слідство виявило нові факти, пов'язані із цією справою, продовжують автори заяви.

"У ході розслідування справи про конвертаційний центр у Сумах слідству раптом нібито вдалося виявити "додаткові" виробничі потужності ТОВ "Снек Експорт" у Дніпропетровській області для виготовлення продукції для продажу в "ДНР", "ЛНР", окупованому Криму і в Росії. А також, що нелегально виручені гроші нібито направляються на фінансування терористів. З незрозумілих причин через деякий час документ зник з ЄРСР. Очевидно, що найближчим часом варто очікувати публічних звинувачень у компаніях групи на цей рахунок – чергових незаконних обшуків, арештів, залякувань співробітників, а можливо, і нових замахів на їхнє життя. За нашими даними, не виключається можливість провокації у вигляді підкидання зброї невідомого походження і/або наркотиків у ході таких "обшуків", – припускають у компанії.

У S. Group заявили, що вважають обвинувачення сфальсифікованими і безпідставними, а дії силовиків – тиском із метою знищити бізнес. Компанія наголошує, що завершила всю діяльність у Росії і на окупованих територіях України, але не несе відповідальності за продукцію, яку може туди доставляти приватно хтось інший. Також у заяві керівництво групи згадує начальника управління СБУ у Сумській області та заявляє, що він причетний до контрабанди через лінію розмежування.

"Немає нічого дивного у тому, що ініціювання "справи про фінансування тероризму" стало можливе саме через Сумське управління СБУ. Його сьогодні очолює скандальний Владислав Косинський, колишній начальник внутрішньої безпеки СБУ, колишній керівник Департаменту "Т" (захисту державності), який за часів Майдану брав активну участь у спецопераціях проти опозиції, лідерів протестного руху, активістів. ЗМІ неодноразово натякали й на його причетність до контрабанди товарів із непідконтрольних територій. Тому бажання знищити реально працюючий бізнес, який не має наміру платити хабарів за "наїзди", – це природний стан для такого співробітника спецслужби. Крім того, Косинський особисто брав участь в організації тиску на S. Group у 2013–2014 роках, коли вся координація силового впливу на підприємства відбувалася через голову СБУ Олександра Якименка", – заявили у компанії.

До корпорації S. Group входить декілька підприємств, що виробляють і поширюють до більш ніж 25 країн сухарі, грінки, чипси і насіння під марками Semki, Snekkin і "Козацька слава", сказано на сайті компанії.