Стець заявив, що світ не готовий до можливих наслідків визнання РФ країною, яка фінансує тероризм

Стець про рішення Міжнародного суду ООН: Усього і відразу не буває
Фото: mip.gov.ua

Рішення Міжнародного суду ООН, який відмовив Україні у тимчасових заходах проти Росії в рамках Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, не означає, що РФ "перестала бути країною-агресором", уважає міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

Світ поки не готовий до наслідків, які можуть настати в разі визнання Росії країною, що фінансує тероризм. Так міністр інформаційної політики України Юрій Стець в ефірі телеканала "112 Україна" прокоментував рішення Міжнародного суду ООН, який відмовив Україні у тимчасових заходах проти РФ.

"Усього і відразу не буває. У суді теж є люди, які розуміють, що коли вони визнають Росію країною-терористом, це буде мати свої наслідки, а поки світ не готовий до цих наслідків. Це ключова проблема для України – світ не готовий до цих наслідків. Кожен суддя в суді ООН брав це до уваги. Як ставляться до терористів у більшості країн світу? Їх знищують. Чи готовий світ знищити Росію? Ні", – сказав міністр.

Водночас Стець упевнений, що рішення Міжнародного суду ООН не означає, що РФ "перестала бути країною-агресором".

Із 6 по 9 березня в Гаазі пройшли попередні слухання за позовом України проти Росії, в якому вказують на порушення Москвою положень Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Київ вимагав засудити акти тероризму в Харкові і на Донбасі, зокрема збитий рейс MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розміру яких у позові не вказано. Крім цього, суду пропонувалося притягнути до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтриманні тероризму.

Другий блок претензій стосувався порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму.

Україна просила Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, як заходи із забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують ситуацію.

19 квітня Міжнародний суд ООН відмовив Україні у тимчасових заходах проти Росії щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Водночас суд у Гаазі погодився вжити заходів за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.