Вища рада правосуддя звільнила суддю Вищого госпсуду Татькова за істотний дисциплінарний проступок

Вища рада правосуддя вирішила, що Татьков порушив вимоги щодо несумісності
Фото: vru.gov.ua

Після звільнення Вищою радою правосуддя ексголови Вищого господарського суду України Віктора Татькова, підозрюваного у створенні злочинної організації та незаконному отриманні грошей, його можуть затримати й узяти під арешт.

3 вересня Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила з посади судді Вищого господарського суду його ексголову Віктора Татькова. Про це поінформували у ВРП.

Татькова, якого підозрюють у створенні злочинної організації та незаконному отриманні грошей, звільнили з формулюванням "за вчинення істотного дисциплінарного проступку".

"Вища рада правосуддя ухвалила рішення звільнити Татькова Віктора Івановича з посади судді Вищого господарського суду України на підставі п. 2 ч. 6 ст. 126 (порушення суддею вимог щодо несумісності) Конституції України", – ідеться в повідомленні ВРП.

Татьков був головою Вищого госпсуду в роки президентства Віктора Януковича, після Революції гідності працював суддею. Верховна Рада звільнила його 29 вересня 2016 року "у зв'язку з порушенням вимог щодо несумісності".

18 жовтня 2016 року Генеральна прокуратура України (ГПУ) повідомила Татькова та його колишнього заступника про підозру в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ.

ЗМІ повідомляли, що ексголова вилетів з України в Польщу, а потім переїхав до Австрії та подав запит на одержання притулку в цій країні.

14 червня 2018 року у випуску програми "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" й телеканала "UA:Перший") ішлося, що сім'ї та знайомим Татькова належать сотні елітних квартир і будинків в Україні, а також дев'ять об'єктів нерухомості в Іспанії.

4 червня 2019 року Велика палата Верховного Суду визнала незаконною і скасувала постанову Верховної Ради про звільнення Татькова з посади судді Вищого господарського суду. Отже, він повернув собі статус судді та суддівську недоторканність.

22 серпня ВРП відмовила ГПУ в заочному арешті Татькова.

Після рішення Вищої ради правосуддя від 3 вересня Татькова можуть затримати й узяти під арешт.

Вищий господарський суд України у стані ліквідації і не здійснює правосуддя.