"Впали імперські концепти". Порошенко заявив, що агресії РФ проти України передувало засилля російського культурного продукту

Порошенко: Україна більше не "молодший брат"
Фото: president.gov.ua

Концепція "Україна – молодший брат Росії" зруйнувалася завдяки декомунізації, уважає президент України Петро Порошенко.

Російська агресія проти України починалася з "окупації" Москвою інформаційного простору. Таку думку 17 грудня у Дніпрі на зустрічі з інтелігенцією висловив президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Війна триває не лише на полі бою. Культура, мова, історична пам'ять стали зброєю в боротьбі за нашу свідомість, і російська агресія проти України точно готувалася задовго, і передувала їй окупація Росією культурного та інформаційного простору", – сказав він.

За словами президента, без цього Москва знала б, "що їй нема на що сподіватися".

"Засилля російського продукту в українському інформаційному середовищі мало на меті поступове знищення нашого культурного обличчя. Через нав'язування українцям ідеї "русского мира" та інших пропагандистських, ворожих для України ідей", – зазначив Порошенко.

Він уважає, що "впали імперські концепти єдиного народу або спільної історії".

"Україна більше не "молодший брат", і величезну роль у цьому відіграла політика декомунізації, яку ми вели з 2014 року.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію. Вони забороняють радянську символіку і засуджують комуністичний режим. 15 травня 2015 року закони підписав президент України Петро Порошенко, а 21 травня того самого року вони набули чинності. Згідно із законом, має бути перейменовано всі вулиці і населені пункти, назви яких пов'язані з комуністичним режимом, а також демонтовано пам'ятники тоталітарної епохи.