Із 2005 року українськими громадянами перестали бути 87 тис. осіб, які проживають за кордоном

Найбільше громадян Україна втратила у 2007 році
Фото: ЕРА

У більшості випадків особи, які проживають за кордоном, самі виходили з українського громадянства.

Із 2005 року по червень 2017 року включно громадянство України було припинено щодо 87 376 осіб, які постійно проживають за кордоном. Про це "Українським новинам" повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

У 67 305 випадках воно було припинено шляхом виходу з громадянства, 19 738 випадках – за міжнародними угодами, а 333 – шляхом утрати.

Найбільше громадян Україна втратила у 2007 році (9454) і 2008 році (8879).

За даними МЗС України, більшість клопотань про вихід із громадянства надходять із Німеччини, РФ, Австрії, Нідерландів, Казахстану, Литви та Латвії.

Угоди про спрощений порядок зміни громадянства для тих, хто виїхав на постійне проживання за кордон, Україна має з Білоруссю, Таджикистаном і Киргизстаном.

У МЗС уточнили, що повноваження з припинення громадянства осіб, які проживають на території України, здійснює Державна міграційна служба.

26 липня Державна міграційна служба України повідомила, що Порошенко видав указ про втрату українського громадянства Саакашвілі через хибні дані, які той указав під час набуття громадянства. Зокрема, він не повідомив, що на території Грузії його заочно заарештовано.

29 липня Саакашвілі ознайомився з копією анкети та заявив, що під документом стоїть не його підпис.