Із посади голови лісгоспу звільнили Сису, якого затримали після хабаря детективу НАБУ

Заблоцький заявив, що Сиса допустив незаконне вирубування
Фото: dklg.kmu.gov.ua (архів)

Голова Держлісагентства України Андрій Заблоцький оголосив про початок "очищення лісової галузі". За його словами, він підписав наказ про звільнення голови Гутянського лісгоспу Віктора Сиси, який фігурує у справі про недбалість.

Голову Гутянського лісгоспу в Харківській області Віктора Сису, який перебуває під домашнім арештом у справі про недбалість, звільнили з посади. Про це повідомив 24 січня у Facebook голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Він розмістив фото наказу, в якому зазначено, що Сису звільнено за "одноразове порушення керівником законодавства чи обов'язків, передбачених контрактом".

"Почали очищення лісової галузі України. Сьогодні підписав наказ про звільнення Віктора Сиси з посади директора Гутянського лісгоспу, що на Харківщині. Людина, яка порушує законодавство і не забезпечує збереження та ефективного використання лісових ресурсів, не може працювати в лісовому господарстві. Допускати такі обсяги незаконних рубок просто неприпустимо", – написав Заблоцький.

За його словами, "від цього страждає і навколишнє середовище, і лісогосподарське підприємство, і держава".

"Щоб відновити довіру суспільства до лісівників, потрібно працювати чесно та ефективно. А з окремими особами, які цього не розуміють, будемо прощатися", – наголосив голова Держлісагентства.

17 липня 2019 року під час поїздки в Харківську область президент України Володимир Зеленський оглянув ділянки незаконного вирубування лісу та розроблення піщаного кар'єру під Харковом. Зеленському розповіли, що незаконні вирубування лісу в області контролює Сиса. Тоді президент зателефонував Сисі і запросив його на зустріч.

30 жовтня в Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) повідомили, що на переданні хабаря в розмірі $100 тис. старшому слідчому НАБУ в Харківській області затримали директора державного підприємства. Хабар слідчому запропонували за закриття справи, пов'язаної з незаконним відчуженням неврахованого майна і продажем лісоматеріалів за зниженими цінами підконтрольним директору підприємствам, поінформували у відомстві.

31 жовтня директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Сису затримали. "Лісник, який був запрошений президентом після візиту в Харків, якраз учора пропонував детективу НАБУ $100 тис. Чомусь приніс $110 тис. Навіть не знаємо чому. Потім, коли детектив під запис набрав його і сказав, а чого 110? "Та я переплутав пакети..." – розповів Ситник.

2 листопада Вищий антикорупційний суд України заарештував Сису з альтернативою застави 5 млн грн.

Сиса вніс заставу і вийшов з ізолятора. Його зобов'язали носити електронний браслет.

17 січня Московський райсуд Харкова відправив Сису під нічний домашній арешт.