За останні 2,5 року в Україні під час пожеж на арсеналах було знищено боєприпасів на $2 млрд – Пашинський

Останній випадок пожежі на складах боєприпасів стався 9 жовтня в Ічні

Фото: Міністерство оборони України / Facebook

У проекті бюджету на 2019 рік уряд не передбачив коштів на модернізацію складів із боєприпасами, сказав народний депутат від "Народного фронту", голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

За останні 2,5 року під час пожеж на арсеналах було знищено боєприпасів на $2 млрд. Про це 16 жовтня під час погоджувальної ради Верховної Ради України заявив народний депутат від "Народного фронту", голова комітету парламенту з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, повідомляє "Громадське".

"Офіційно інформую, що за останні 2,5 року, починаючи зі Сватового і закінчуючи Ічнею,  знищено боєприпасів більше ніж на $2 млрд", – сказав Пашинський.

Депутат підкреслив, що у проекті бюджету на 2019 рік уряд не передбачив коштів на модернізацію складів із боєприпасами, водночас на дотації аграріям уряд заклав понад 6 млрд грн.

Склади Міноборони з боєприпасами у Сватовому Луганської області загорілися ввечері 29 жовтня 2015 року, внаслідок чого снаряди почали вибухати. Усього на складі, за даними Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, було приблизно 3,5 тис. т боєприпасів різної модифікації.

Комісія оборонного відомства встановила, що загоряння на території військової частини сталося внаслідок запуску сигнальної ракети, яка потрапила на територію з-за меж складу. Служба безпеки України в Луганській області відкрила кримінальну справу за статтею "терористичний акт".

23 березня 2017 року в Балаклії Харківської області почалися вибухи на арсеналі боєприпасів. Пожежу вдалося остаточно загасити до 26 березня, очищенням території навколо складів сапери займалися приблизно місяць.

На арсеналі ВСУ у Калинівці під Вінницею 26 вересня 2017 року сталася НП, вибухали снаряди. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пожежа почалася через "зовнішню причину". Військова прокуратура наступного дня відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії. За рік – у вересні 2018-го – генпрокурор Юрій Луценко заявив, що "всі можливі і неможливі правила безпеки, зокрема пожежної, доступу, охорони, було порушено". За його словами, до відповідальності збираються притягнути "десятки посадових осіб".

У ніч на 9 жовтня 2018 року в районі селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області почали вибухати боєприпаси на території 6-го арсеналу Міністерства оборони України. Станом на 10 жовтня було евакуйовано 12 500 осіб. Того самого дня пожежу загасили. 15 жовтня боєприпаси все ще вибухали.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що диверсія – головна версія причин НП, яку розглядає слідство.

Після інциденту на 6-му арсеналі президент України Петро Порошенко повідомив, що в Україні протягом 34 місяців буде побудовано 136 сховищ боєприпасівВін також доручив ввести "системи електронного захисту, системи мінімізації людського фактору на всіх без винятку арсеналах у найкоротші терміни".