Загороднюк про план "12 кроків": Не відповідає нашій позиції, це приватна ініціатива якихось громадян

Загороднюк заявив, що сенсу розглядати план немає
Фото: Міністерство оборони України / Facebook

За словами міністра оборони України Андрія Загороднюка, на озвучений у Мюнхені план "12 кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні" не варто навіть витрачати час.

План примирення України та Росії авторства трьох західних аналітичних центрів та Російської ради з міжнародних справ, що складається із 12 кроків і який було представлено 14 лютого на Мюнхенській безпековій конференції, не відповідає позиції України.

Про це в ефірі телеканала "Україна" заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Він не відповідає жодній офіційній позиції жодної з країн, його вже прибрали із сайта організаторів конференції. Тобто це абсолютно не відповідає нашій позиції і тому тут нам навіть нема чого коментувати. Це приватна ініціатива якихось громадян. Уже багато експертів висловилося щодо того, що він абсолютно не дає ніяких... Тобто його немає сенсу навіть розглядати", – сказав він.

За словами міністра, на цей план не варто "навіть витрачати час".

"Може, це невеличкий інформаційний вкид такий... Ми працюємо над іншими речами, ми навіть не переймаємося цим... У нас є мінський процес, у нас є нормандський процес. У рамках цього процесу ми й працюємо. Тобто ми не змінюємо планів", – зазначив Загороднюк.

14 лютого в Німеччині відкрилася 56-та Мюнхенська безпекова конференція, у якій традиційно беруть участь світові лідери (зокрема президент України Володимир Зеленський), представники науки і громадянського суспільства. 

Серед запропонованих авторами кроків щодо припинення війни на Донбасі називали відновлення роботи Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін за участю росіян; збільшення кількості пунктів пропуску на Донбасі; відновлення зруйнованої інфраструктури за участю Євросоюзу та Російської Федерації; створення на Донбасі зони вільної торгівлі з особливим оподаткуванням; підтримку дорожньої карти щодо поетапного зняття санкцій із РФ у разі виконання ініціативи тощо.

Заяву підписали, зокрема, голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер, колишній міністр закордонних справ РФ Ігор Іванов, колишній заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, українські дипломати й ексчиновники МЗС Олександр Чалий, Василь Філіпчук, радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Семеній.

24 американські експерти, серед яких колишні посли США в Україні Джон Гербст, Стівен Пайфер, Роман Попадюк, Вільям Тейлор та Марі Йованович, заявили, що план "12 кроків" повторює тези Кремля.

Про незгоду із планом "12 кроків" повідомили і в Міністерстві закордонних справ України.