Зеленський: Ми маємо тримати обмежувальні заходи до 11 травня, але бізнесу треба готуватися до виходу з карантину

Українська влада розглядає можливість відкриття літніх майданчиків кафе
Фото: depositphotos.com

Цього тижня Україна готуватиметься до ослаблення карантинних заходів, що необхідно для підтримки економіки. Про це йшлося на нараді за участю президента Володимира Зеленського.

Обмежувальні заходи, введені в межах боротьби з поширенням коронавірусу, будуть чинними в Україні до 11 травня, як і було заплановано, але країна вже готується до виходу з карантину. Про це йшлося 4 травня на селекторній нараді під головуванням президента України Володимира Зеленського, повідомляє його пресслужба.

"Ми маємо тримати обмежувальні заходи до 11 травня, як і обіцяли, адже здоров’я людей – найважливіше. Стабільна ситуація з поширенням COVID-19 та відсутність критичної кількості хворих у нас тільки завдяки вчасним карантинним заходам. Але оскільки бізнесу треба підготуватися до виходу з карантину: закупити товар, провести дезінфекцію, попередити людей – ми всією країною готуватимемося до цього вже на поточному тижні", – зауважив Зеленський.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що уряд розробляє алгоритми безпечного відкриття об'єктів оптово-роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (крім торгово-розважальних центрів), салонів краси, автосалонів, музеїв, бібліотек та інших закладів громадського користування, у яких будуть дотримуватися всіх необхідних санітарних норм.

Як ішлося на нараді, розглядають також можливість відкриття літніх майданчиків кафе, проте місцева влада може обмежувати їхню роботу або закривати з урахуванням ситуації, яка склалася в місті та регіоні.

"Послаблення карантинних заходів потрібне для підтримки економіки України, однак вони можуть бути посилені знову в разі загострення епідеміологічної ситуації. Адже навіть Всесвітня організація охорони здоров'я продовжила глобальний надзвичайний стан", – указано в повідомленні президентської пресслужби.

Карантин в Україні було введено 12 березня. У зв'язку з епідемією у країні зупинено роботу більшості непродовольчих магазинів, зупинено регулярне пасажирське сполучення, заборонено всі масові заходи. Крім того, громадянам рекомендовано не виходити з дому без крайньої потреби. Шмигаль анонсував зняття низки обмежень з 11 травня.

Станом на ранок 4 травня в Україні коронавірус підтверджено у 12 331 людини, загальна кількість летальних випадків зросла до 303, одужало 1619 пацієнтів.