Зеленський планує найближчим часом розпустити ЦВК – ЗМІ

Офіс президента підготував подання Зеленського у Верховну Раду з вимогою про розпуск ЦВК і передав його в апарат парламенту для реєстрації, повідомляє видання
Фото: ЕРА

Президента України Володимира Зеленського не влаштовує, що контроль над Центральною виборчою комісією – в руках п'ятого президента України Петра Порошенка та ексдепутата від БПП Олександра Грановського, повідомляє ZN.UA.

Президент України Володимир Зеленський має намір найближчим часом розпустити Центральну виборчу комісію. Про це 10 вересня з посиланням на власні джерела в Офісі президента повідомило ZN.UA.

За інформацією видання, ОПУ підготував подання Зеленського у Верховну Раду з вимогою про розпуск ЦВК і передав його в апарат парламенту для реєстрації.

Формальним приводом для розпуску нібито стала ситуація у 198-му виборчому окрузі (Черкаська область), де Верховний Суд скасував протокол ЦВК про результати виборів. За даними комісії, перемогу в окрузі здобув самовисуванець Сергій Рудик, але кандидатка від "Слуги народу" Наталія Дяченко, програвши, оскаржила результати виборів. У підсумку Рудик не склав присяги народного депутата, пише ЗМІ.

"Насправді Банкову не влаштовує контроль над ЦВК, що знаходиться в руках колишнього президента Петра Порошенка та ексдепутата від БПП Олександра Грановського", – стверджує видання.

Відповідно до ст. 31-1 закону України "Про Центральну виборчу комісію", повноваження всього складу ЦВК може достроково припинити парламент за вмотивованим поданням президента України. Рішення Рада має ухвалити не менш як двома третинами голосів від її конституційного складу.

Пізніше у пресслужбі Верховної Ради підтвердили "theБабель", що Зеленський вніс подання. Його зареєстрували й передали у профільний комітет парламенту з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Засідання комітету заплановано на 11 вересня.

Чинний склад ЦВК Рада затвердила у вересні 2018 року.