Зеленський пояснив участь його помічника Єрмака в міжнародних справах

Зеленський: Мені невідомо, що Єрмак має повноваження міністра закордонних справ
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сказав, що його помічник Андрій Єрмак мав стати віцепрем'єр-міністром із питань окупованих територій, але тоді б він не зміг займатися обміном утримуваними особами між Україною і РФ.

10 жовтня під час пресмарафону президент України Володимир Зеленський сказав, що в питаннях урегулювання конфлікту на Донбасі йому потрібно багато фахівців, тому він залучає свого помічника Андрія Єрмака, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

На запитання, чому Єрмак де-факто виконує роль міністра закордонних справ, і якщо так, то чому не його призначили міністром зовнішньополітичного відомства, Зеленський відповів: "Мені невідомо, що Єрмак має повноваження міністра закордонних справ".

Спочатку планували, що Єрмак обійме посаду віцепрем'єр-міністра з питань окупованих територій, зазначив президент.

"Але я розумів, що ми будемо повертати наших полонених і моряків і може бути так, що у правовому полі буде неправильно, що віцепрем'єр-міністр України займається таким спілкуванням із тією стороною, що це може бути заборонено", – додав він.

Президент запевнив, що всіма основними міжнародними справами займається саме міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Пан Пристайко займається всіма моїми закордонними зустрічами, нашими переговорами. Пан Пристайко, до речі, і в нормандському форматі на рівні радників і міністрів усе виконує. Прошу не називати його "балакучою головою", це дуже неправильно. У нього велике міністерство, він керує десятками посольств України в інших країнах. Пристайко досвідчена і професійна людина. Але коли ми вирішуємо питання війни, нас дуже мало. Ні Пристайка, ні Єрмака, ні [заступника глави ОПУ Кирила] Тимошенка, ні [глави ОПУ Андрія] Богдана, ні мене не вистачає – дуже багато питань. Пам'ятаєте таку фразу: "Вам про шашечки чи про їхати?" – заявив він.

21 травня Зеленський призначив юриста та кінопродюсера Єрмака своїм помічником. Єрмак займався обміном утримуваними особами між Україною і РФ. Зокрема, їздив у РФ по українців.